Teleorman, un județ aflat în topul focarelor active de pestă porcină africană și al cazurilor de PPA înregistrate la mistreți
Și asta în condițiile în care, la nivel de țară, numărul focarelor active a scăzut cu 14 de la precedenta actualizare.
Astfel, PPA evoluează în 246 de localități din 25 de județe, cu un număr de 609 de focare (dintre care opt focare în exploatații comerciale și două focare în exploatații de tip A).
În alte 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.
În altă ordine de idei, conform anunțului făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în total au fost stinse 2.334 de focare, cele mai multe – 586 la număr – fiind înregistrate în Tulcea (dintre care cinci focare în exploatații comerciale și un focar într-o exploatație de tip A).
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 551.799 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.558 de cazuri la mistreți.
În urmă cu aproape doi ani, fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, preciza că vede „rău” tot fenomenul generat de virusul pestei porcine.
„Îl văd rău. Îl văd rău tot fenomenul, adică prezența pestei porcine în România, nu numai în Teleorman”, afirma Dragnea în 2018.
La finele anului trecut, într-un interviu acordat Gândul.info, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, recunoștea că l-a inspirat modelul măsurilor de forță la care au apelat autoritățile poloneze în încercarea de combatere a pestei porcine africane (PPA) și a anunțat că va încerca să-i oprească pe samsarii de animale cu Armata și Jandarmeria.
Până la data de 6 ianuarie 2020 au fost despăgubiți 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403.373.620 de lei.
Peste jumătate din totalul despăgubirilor au plecat către județul Brăila. Acolo au fost plătite despăgubiri pentru 3.991 de exploatații dintr-un total de 4.001 de exploatații în valoare de 204.840.350 de lei.
Sursă foto: Pixabay