Temperatura la care trebuie ținut aerul condiționat pentru ca facturile să fie reduse până la un sfert
Aparatele de aer continuă să fie căutate, dar majorarea prețurilor la energia electrică îi face pe români să se gândească de două ori înainte să le pornească.
Potrivit lui Marian Pandele, manager al unei firme de aer condiționat, preţurile au crescut cam cu 15% faţă de anul trecut.
„În general, preţurile au crescut cam cu 15% faţă de anul trecut. Pe lângă faptul că aparatele de aer condiţionat au crescut şi pe lângă preturile la materiale, a crescut şi partea de montaj. Costurile pentru forţa de muncă au crescut, dar cheltuielile şi de transport. Cererea este destul de mare în perioada de caniculă. Atunci când este caniculă, perioadele de aşteptare sunt ceva mai mari. Acum perioadele sunt 7-10 zile”, spune Marian Pandele, managerul unei firme de aer condiţionat.
„Avem solicitări destul de mari din partea clienţilor şi suntem pregătiţi pentru a acoperi nevoia acestora. Avem stocuri. Avem servicii de livrare, servicii de montare, livrare şi instalare. Putem chiar livra şi instala în acelaşi timp”, spune și Cosmin Burducea, reprezentantul unui magazin.
În acelaşi timp, oamenii deschid aparatele de aer condiţionat cu porţia, de teama facturilor.
Există însă o serie de trucuri pentru ca factura la energie să fie redusă.
„Un aparat de aer condiţionat consumă în medie până la 420 de Kwh/h. La prețurile din ziua de azi plafonate, ar însemna un cost de 420 de lei. Temperatura optimă în casă este recomandată între 20 şi 25 de grade, iar dacă noi o modificăm doar cu trei grade, putem să reducem acest cost până la un sfert. Adică 25%, ceea ce ar însemna la un preţ de 420 de lei dintr-o factură, ar însemna foarte mult pentru consumatorul final”, spune Olivian Savin, expert energie.
Preţul unui aparat de aer condiţionat porneşte de la 1100 de lei, în timp ce costul pentru montare începe de la 500 de lei.