Prima pagină » Știri » Temperaturi cu 11 grade mai mari față de valorile specifice pentru perioada Crăciunului

Temperaturi cu 11 grade mai mari față de valorile specifice pentru perioada Crăciunului

Temperaturi cu 11 grade mai mari față de valorile specifice pentru perioada Crăciunului
Valorile termice înregistrate în perioada Crăciunului au fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai ridicate față de cele specifice acestei perioade, cea mai ridicată temperatură, de 18 grade, fiind la Râmnicu Sărat, iar de luni vremea se va răci accentuat cu temperaturi de până la minus 18 grade.

Potrivit meteorologilor, cea mai scăzută temperatură din țară în această perioadă, de minus 5 grade Celsius, a fost măsurată, duminică dimineață, la Miercurea Ciuc, în județul Harghita, o valoare termică mult mai ridicată față de minus 33 grade Celsius în 1998, cea mai scăzută temperatură minimă de când se fac măsurători în județ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Specialiștii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu au precizat că în județul Covasna cea mai scăzută valoare termică, de minus 4 grade Celsius, s-a înregistrat la Sfântu Gheorghe, iar cea mai ridicată, de 0,4 grade Celsius, la Baraolt, iar în județul Mureș, cel mai frig, minus 1,7 grade Celsius, a fost, duminică dimineață, la Batoș.

În județul Alba au fost minus 3,2 grade Celsius la Câmpeni, în vreme ce la Roșia Montană termometrele au măsurat o minimă de 2,5 grade Celsius. Fenomenul de inversiune termică a fost prezent și în județul Sibiu, unde s-au înregistrat minus 3,3 grade Celsius în municipiul reședință de județ, iar la Păltiniș 4 grade Celsius, în vreme ce la Brașov meteorologii au consemnat o minimă de minus 3,5 grade Celsius, iar la Fundata termometrele au indicat o valoare minimă de 1,5 grade Celsius.

Cel mai consistent strat de zăpadă din țară, de 98 de centimetri, a fost măsurat la Vârful Omu, la Bâlea Lac sunt 67 de centimetri de zăpadă, iar la Bucin 37 de centimetri. În stațiunile montane de pe Valea Prahovei stratul de zăpadă este modest, variind între doi centimetri la Predeal și 16 centimetri la Sinaia.

Potrivit datelor deținute de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, luând ca referință ziua de 26 decembrie, în perioada 1961-2010 au mai existat sărbători de Crăciun la fel de calde.

De exemplu, în județul Sibiu, la Dumbrăveni au fost 5 grade Celsius în 1967, față de minus 0,6 grade Celsius sâmbătă dimineață, la Alba Iulia în 1995 au fost plus 7 grade Celsius, iar minima din noaptea de vineri spre sâmbătă a fost de 1 grad Celsius, în timp ce la Miercurea Ciuc în 1995 au fost 4,1 grade Celsius, față de minus 3 grade Celsius sâmbătă dimineață.

„Valorile minime înregistrate în Transilvania în 26 decembrie anul curent nu sunt cele mai calde de când avem noi măsurători, comparând cu perioada de referință 1961-2010″, a explicat Adrian Pașol, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

El a precizat că au fost și perioade de Crăciun foarte grele din punct de vedere al condițiilor meteo, dând ca exemplu localitatea Lăcăuți unde stratul de zăpadă a fost de 228 de centimetri în 1961, față de 34 de centimetri în prezent, iar la Bâlea Lac a fost de 200 centimetri în 26 decembrie 1987, iar cel mai frig, minus 33 de grade Celsius, a fost la Miercurea Ciuc în 1998.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Sibiu a mai spus că la toate stațiile meteorologice au fost consemnate, sâmbătă, temperaturi mai mari decât media maximelor.

„La Târgu Mureș, media este de 0,6 grade Celsius, iar noi am avut 6 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc temperatura de sâmbătă a fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai mare decât norma climatologică, adică 9,1 grade Celsius față de media maximelor de minus 1,6 grade Celsius”, a menționat Adrian Pașol.

Reprezentatul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Adrian Boariu, a adăugat, la rândul său, că în 26 decembrie anul curent, cea mai ridicată valoare înregistrată în țară a fost de 18 grade Celsius la Râmnicu Sărat, fiind înregistrate valori de 15-16 grade Celsius în zona Subcarpatică a Olteniei, a Munteniei, precum și în estul și nordul Moldovei, iar la București au fost 12 grade Celsius.

Vremea prea caldă pentru această perioadă se va răci accentuat începând de marți.

Potrivit reprezentanților ANM, valorile termice nu vor mai depăși zero grade Celsius pe timpul zilei, iar nopțile vor deveni geroase în partea nordică și centrală a țării, unde temperaturile vor coborî până spre minus 18 grade Celsius.

„Vremea începe să se răcească de marți, scăderea va fi semnificativă, astfel că ne așteptăm ca pe 29 decembrie să avem temperaturi de cel mult 8 grade Celsius, poate 9 grade Celsius în sudul țării. Miercuri continuă procesul de răcire accentuată a vremii, astfel că vom avea temperaturi între minus 5 și 3 grade Celsius la scara întregii țări în timpul zilei, iar joi nu vom mai depăși 0 grade pe timpul zilei decât cu totul izolat, în vestul Olteniei, în rest temperaturi sub zero grade chiar și pe timpul zilei. Nopțile vor deveni geroase în partea nordică și centrală a țării, cu temperaturi care vor coborî până spre minus 17 – minus 18 grade în depresiunile Carpaților Orientali, iar în estul și sudul țării cam între minus 6 și minus 9 grade Celsius „, a spus Adrian Boariu.