Temperaturi de 21 de grade anunțate pentru sudul țării. Au înflorit deja ghioceii, iar agricultorii așteaptă recolte slabe
În Oltenia, începutul lunii februarie va aduce temperaturi minime cuprinse între 1 și 9 grade, anunță meteorologii, care spun că vremea este anormală pentru această perioadă.
De asemenea, se preconizează că ziua de 4 februarie va fi cea mai călduroasă zi a lunii, când, la Calafat, în județul Dolj, se vor înregistra maxime de 21 de grade.
„Până la mijlocul lunii februarie, vremea va fi mai caldă decât normalul, iar în unele zile, valorile maxime de temperatură vor atinge 14-15 grade și, poate, chiar vor depăși aceste valori. Marți, 4 februarie, va fi cea mai caldă zi, cu valori maxime de temperatură între 16 și 21 grade, deci deosebit de călduroasă pentru perioada în care ne aflăm. Minimele de temperatură vor fi și ele pozitive, de la valori cuprinse între 1 și 4-5 grade, în această dimineață, până la valori cuprinse între 3 și chiar 9 grade în următoarele dimineți”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Marinică, meteorolog.
Vremea frumoasă este motiv de îngrijorare, spun specialiștii, care atrag atenția că seceta din ultima perioadă și temperaturile ridicate vor face ca producțiile de cereale să fie mai mici chiar și cu 1,5 tone la hectar.
„În zona Olteniei, putem spune că avem o iarnă atipică deoarece nu am înregistrat prag de zăpadă până la această dată. În schimb, am avut temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, iar vegetația s-a dezvoltat mult mai rapid decât era normal. În aceste condiții și ghioceii au înflorit. Sigur, este anormal. Este motiv de îngrijorare faptul că la începutul lunii februarie avem această înflorire a ghioceilor, dar perioada de vegetație a plantelor își urmează cursul firesc în condițiile date. Același lucru se întâmplă și cu cerealele păioase cărora le-a lipsit acel strat de zăpadă. Pot fi diminuate producțiile ce se vor obține la cerealele păioase cu o tonă, o tonă și jumătate la hectar”, a declarat, pentru MEDIAFAX, inginerul Viorel Vătămanu, agrometeorolog CMR Oltenia.
De asemenea, producții scăzute se vor înregistra și la rapița de toamnă, spun agricultorii.
Potrivit specialiștilor, temperaturile din această perioadă sunt cu 5 – 8 grade mai mari față de media multianuală a lunii.