TENSIUNI. China respinge propunerea SUA de a participa la negocierile privind reducerea arsenalelor nucleare
China a respins, vineri, o nouă invitaţie a Administraţiei Donald Trump de a se alătura negocierilor americano-ruse privind reducerea arsenalelor nucleare, scrie cotidianul francez Le Figaro.
China, dispusă la dialog doar dacă SUA va reduce arsenalul nuclear
„Vă asigur că dacă Statele Unite se declară pregătite să reducă arsenalul nuclear la nivelul celui chinez, China va fi pregătită să participe la discuţii începând de mâine”, a declarat Fu Cong, directorul general al Agenţiei chineze pentru controlul armamentului.
Washingtonul a părut să ignore condiţia formulată de Beijing
În replică la această declaraţie, Departamentul de Stat american a salutat „angajamentul Chinei de a participa la negocierile pe tema controlului armamentului”. Washingtonul a părut să ignore condiţia formulată de Beijing.
„Statele Unite persistă în a ne şicana şi merg chiar până la deformarea poziţiei Chinei”, a reacţionat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.
Potrivit datelor oficiale centralizate de Institutul de Studii pentru Pace din Stockholm, Statele Unite au 5.800 de ogive nucleare, Rusia 6.375, China 320, Franţa 290, iar Marea Britanie 215.
Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (START), semnat de SUA şi Rusia, ar urma să expire în februraie 2021, iar preşedintele Donald Trump ar vrea prelungirea acordului prin implicarea Chinei.
Relaţiile China-SUA, expuse la provocări „grave”, dar China nu dorește „confruntarea totală”
Relaţiile Chinei cu Statele Unite sunt expuse „celor mai grave provocări”, admite Administraţia de la Beijing, subliniind că nu vrea „confruntarea totală” cu Washingtonul, ci dialogul, dacă nu sunt stabilite limite de SUA, notează publicația Financial Times.
Chinezii spun că relațiile dintre cele două state sunt cele mai fragile din 1979 până astazi
China şi Statele Unite au normalizat relaţiile diplomatice în anul 1979. Acum, China atrage atenţia că situaţia actuală este cea mai gravă din istoria relaţiilor americano-chineze. „Ceea ce este alarmant este că relaţiile China-SUA sunt unele dintre cele mai importante din lume, dar se confruntă cu cele mai grave provocări de la stabilirea relaţiilor diplomatice”, afirmă Wang Yi, ministrul de Externe de la Beijing, citat de FT.
„China nu a avut niciodată intenţia de a provoca Statele Unite sau de a înlocui Statele Unite şi nu avem nicio intenţie de a intra într-o confruntare totală cu SUA”, a spus el, argumentând că politicile Chinei nu s-au schimbat în pofida deteriorării relaţiilor cu SUA în ultimele luni.
„Toate problemele sunt pe masa discuţiilor, …atât timp cât Statele Unite nu stabilesc limite”, a subliniat Wang Yi.