TENSIUNI. Oficiali de rang înalt de la Casa Albă ştiau de mai mult de un an de recompensele ruse din Afganistan

TENSIUNI. Oficiali de rang înalt de la Casa Albă ştiau de mai mult de un an de recompensele ruse din Afganistan
TENSIUNI. Oficiali de rang înalt de la Casa Albă ştiau de mai mult de un an de recompensele ruse din Afganistan
Publicat: 30/06/2020, 18:07
Actualizat: 06/04/2021, 20:10

 Oficiali de rang înalt din cadrul Preşedinţiei SUA aveau cunoştinţă de la începutul anului 2019 despre datele clasificate privind oferirea de către Rusia a unor recompense insurgenţilor talibani, afirmă surse citate de agenţia Associated Press.

John Bolton spune că Donald Trump a fost înștiințat din martie 2019

Informaţiile clasificate au fost incluse în cel puţin un raport destinat preşedintelui Donald Trump. Consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională din acea perioadă, John Bolton, le-a spus colegilor că l-a înştiinţat pe Donald Trump în martie 2019 despre această situaţie.

Casa Albă nu a avut nicio reacţie la noile dezvăluiri, dar a anunţat acum câteva zile că preşedintele Donald Trump nu a fost informat deoarece informaţiile nu erau verificate.

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a cerut luni Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a trimis o scrisoare directorului Comunităţii agenţiilor secrete americane, John Ratcliffe, şi directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Gina Haspel, conform site-ului de ştiri Axios.com.

Trump a negat că ar fi fost informat

„Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul. Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii”, afirmă Nancy Pelosi.

Preşedintele Donald Trump a negat că ar fi fost informat despre riscurile la adresa militarilor americani din Afganistan. „Nu m-a informat nimeni pe mine, pe vicepreşedintele Mike Pence sau pe şeful Statului Major, Mark Meadows, despre aşa-numitele atacuri ale ruşilor asupra trupelor noastre din Afganistan, despre care au relatat sursele anonime ale cotidianului de Ştiri False New York Times”, a declarat Donald Trump, subliniind că „nu a avut nimeni o atitudine mai dură faţă de Rusia decât Administraţia Trump”.

O unitate a agenţiilor de informaţii militare din Rusia le-a oferit în secret recompense insurgenţilor talibani pentru a omorî trupe ale coaliţiei internaţionale din Afganistan, inclusiv militari americani, au afirmat oficiali citaţi de cotidianul The New York Times. Administraţia SUA a concluzionat în urmă cu câteva luni că o unitate a serviciilor ruse de informaţii militare, implicată în tentative de asasinat şi alte operaţiuni secrete în Europa în scopul destabilizării Occidentului şi atacării persoanelor acuzate de trădare, a oferit în secret, anul trecut, recompense pentru atacuri care au avut succes. Militanţi islamişti ori elemente infracţionale asociate cu aceştia par să fi colectat bani oferiţi prin astfel de recompense, au declarat oficialii citaţi de NYT. Douăzeci de americani au fost ucişi în confruntările din Afganistan în 2019, dar nu este clar asupra căror crime există suspiciuni privind oferirea de recompense.

Datele raportului elaborat de serviciile secrete americane i-au fost prezentate preşedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre această problemă la sfârşitul lunii martie. Oficialii de la Washington au elaborat o serie de potenţiale măsuri, începând cu formularea unei note de reclamaţie la Moscova şi a unei solicitări de oprire a acestor practici, dar şi posibilitatea intensificării sancţiunilor şi aplicării altor posibile măsuri de ripostă, dar Casa Albă trebuie să autorizeze acţiunile, au declarat oficialii citaţi.

O operaţiune de stimulare a uciderii militarilor americani ori a altor militari NATO ar fi o escaladare semnificativă şi provocatoare a ceea ce oficiali americani şi afgani au numit susţinerea Rusiei acordată insurgenţilor talibani, fiind prima dată când s-ar afla că o unitate rusă de spionaj a orchestrat atacuri asupra trupelor occidentale.

Orice colaborare cu talibanii care ar conduce la moartea trupelor americane ar reprezenta şi o escaladare uriaşă a aşa-numitului război hibrid împotriva Statelor Unite, o strategie pentru destabilizarea adversarilor printr-o combinaţie de tactici precum atacuri cibernetice, difuzarea de ştiri false şi operaţiuni militare sub acoperire care pot fi negate.

Putin nu a fost înștiințat de astfel de acuzații

Preşedinţiei Rusiei nu i-au fost comunicate astfel de acuzaţii, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin. „Dacă vor fi formulate astfel de acuzaţii, vom răspunde”, a declarat Peskov.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, a negat că insurgenţii ar avea „vreo relaţie cu agenţii de informaţii”, catalogând acuzaţiile drept o tentativă de denigrare. „Astfel de aranjamente cu vreo agenţie secretă rusă sunt lipsite de fundament – asasinările noastre punctuale aveau loc cu mulţi ani înainte, cu propriile noastre resurse. Situaţia s-a schimbat după acordul nostru cu americanii, vieţile lor sunt în siguranţă şi nu îi atacăm”, a declarat Zabihullah Mujahid.

Reprezentanţii Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională, ai Pentagonului, Departamentului de Stat şi Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Mamele surogat, interzise în Italia. Ce riscă cei care încalcă legea?