Prima pagină » Știri » TENTATIVĂ. Liviu Dragnea încearcă să iasă din închisoare printr-o nouă metodă. Explicațiile avocatei

TENTATIVĂ. Liviu Dragnea încearcă să iasă din închisoare printr-o nouă metodă. Explicațiile avocatei

TENTATIVĂ. Liviu Dragnea încearcă să iasă din închisoare printr-o nouă metodă. Explicațiile avocatei
Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, isi exprima dreptul la vot privind candidatii pentru Parlamentul European, dar si pentru referendumul pe Justitie, in sectia de votare organizata la liceul Jean Monnet din Bucuresti, duminica 26 mai 2019. ALEXNDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO

Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a explicat faptul că se încearcă o nouă tentativă de eliberare a fostului lider PSD din închisoare prin tehnica „Habeas corpus”, un procedeu juridic reglementat la nivel internațional, dar care nu are corespondent în dreptul român. 

„Habeas Corpus” este un recurs în drept prin care o persoană poate raporta o arestare ilegală sau o detenție ilegală în instanță și poate cere instanței să dispună custodelui persoanei, de regulă un funcționar al închisorii, să aducă prizonierul în instanță, pentru a determina dacă detenția este legală.

TENTATIVĂ. „Nu are corespondent în dreptul român”

„Cererea a fost depusă inițial la Tribunalul București care și-a declinat competență în favoarea Înaltei Curți. Ieri, ICCJ a decis declinarea tot în favoarea Tribunalului București. Noi am menționat în mod clar și cert că nu atacăm legalitatea și temeinicia sentinței penale prin care dl Dragnea a fost condamnat și își execută acum pedeapsa.

Se pare că ICCJ a înțeles exact din moment ce a admis această excepție. Noi ne raportăm doar la nelegalitatea stării de detenție, urmare a apariției în octombrie 2019 a decizie CCR 417, despre asta este vorba în cerere de Habeas Corpus. Se întemeiază pe dispoziții internaționale și nu are corespondent în dreptul român”, a explicat avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, la Antena3.

Condamnarea lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Decizia a fost dată de un complet format din 5 judecători. Patru au fost pentru condamnare -Rodica Aida Popa, fost vicepreședinte al Înaltei Curți, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera și Simona Encean, iar cel de-al cincilea judecător- Alexandra Iuliana Rus, a fost pentru rejudecarea întregului dosar.

Liviu Dragnea a fost acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman (2000-2012), respectiv de președinte al PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe șefii Direcției de Protecție a Copilului Teleorman să le angajeze fictiv și să le mențînă în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu (51 de ani) și Anisa-Niculina Stoica (46 de ani).

Cele două nu s-au prezentat la serviciu în toți anii în care au fost angajatele Direcției nicio zi pe la birou, deși aveau contract de muncă în regulă, statul a fost prejudiciat cu 108.612 de lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit, arată procurorii.

 

Autor

Citește și