Teodor Meleșcanu, audiat luni în Camera Deputaților
„Dezbateri politice cu participarea domnului Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, la solicitarea Grupului parlamentar al PMP, cu tema
La începutul lunii mai, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că dacă președintele Klaus Iohannis nu acceptă analiza Guvernului privind efectele mutării ambasadei României la Ierusalim, atunci se poate ajunge „din nou la probleme legate de un conflict interinstituțional” și că poate fi sesizată CCR.
„În opinia mea, cel puțin, doresc să facem această evaluare și analiză cât mai rapid cu putință și să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenții politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituțional, ne ducem la Curtea Constituțională și așa mai departe. Mergem pe toate mecanismele”, a declarat atunci ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.
Meleșcanu a afirmat, pe 20 mai, la Palatul Parlamentului, că în maximum o lună va fi finalizată analiza privind oportunitatea relocării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, admițând că, din punct de vedere al securității, există unele riscuri.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, în aprilie, că guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.
Reprezentanții Guvernului au susținut că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria „Documente confidențiale” și își va păstra caracterul până la o decizie finală.