Teodorovici aruncă BOMBA: Președinția română a Consiliului UE ia în calcul ANULAREA ideii de Brexit
„Vizavi de Brexit, în primul rând, haideți să vedem care va fi votul pe 12 aprilie, și după aceea să vedem exact care este situația. La nivelul Președinției române sunt luate în calcul toate scenariile posibile: Brexit în baza unui acord, și fără nici un acord, și chiar fără un Brexit, în cazul în care în Parlamentul britanic se votează un nou referendum și poate al doilea referendum să aibă un rezultat care să ducă la anularea ideii de Brexit. Nu știu care va fi votul, noi îl vom respecta, la nivel european, este dreptul cetățenilor britanici să decidă”, a afirmat Eugen Teodorovici, vineri, în cadrul unor declarații de presă, după reuniunea ECOFIN, de la București.
Premierul britanic Theresa May i-a trimis, vineri, o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care îi cere o amânare a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană până la 30 iunie. Marea Britanie urma să se retragă din UE la 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puțin la 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu UE.
Ministrul Finanțelor a susținut că nu crede că românii din Marea Britanie vor avea de suferit din cauza Brexitului.
„Vizavi de șomaj (în ceea ce îi privește pe românii afectați de Brexit – n.red.), pot fi influențe în economia europeană în ansamblul ei. (…) Românii care locuiesc în Marea Britanie nu vor avea de suferit, pentru că s-au purtat discuții și de ordin bilateral, pe mai multe zone, astfel încât drepturile celor care trăiesc, lucrează în Marea Britanie să nu fie afectate. Discuțiile continuă, pentru a fi siguri că românii din Marea Britanie nu vor avea nimic de suferit, indiferent de scenariul îl vom vedea la finele acestui termen”, a precizat Teodorovici.
În plus, ministrul Finanțelor a arătat că se caută soluții la nivel european pentru ca piața muncii să fie mai echilibrată.
„Sunt unele țări care își doresc să primească și să atragă în continuare forță de muncă, pentru ei este normal așa ceva, este mai puțin plăcut pentru noi, celelalte țări europene, care suntem în pericol ca și economii. (..) Este și acesta unul dintre factorii care poate afecta (competitivitatea României – n.red.), neavând forță de muncă, și calificată, și necalificată, care pleacă către Vestul Europei, rămâi cu banii necheltuiți, cu proiectele doar pe hârtie și multe altele. (…) Se caută soluții ca, la nivel european, piața forței de muncă să se echilibreze”, a subliniat Teodorovici.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) organizează vineri și sâmbătă, la București, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN). La eveniment vor participa peste 40 de delegații, aproximativ 1.000 de persoane, miniștrii de Finanțe din statele membre UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE.