Peste un milion de români s-au înscris, este un număr foarte mare dacă ținem cont la începutul anului 2018 cred că erau sub 250.000 de români în acest sistem. Este practic o propunere pentru cei care trăiesc în afara țării de a folosi astfel de sistem, de a se înrola în acest sistem, dacă doresc, în mod opțional, și dacă acest lucru se dorește, atunci prin ambasade și consulate practic ei primesc acele parole pentru a intra în sistem, pentru a nu mai veni până în țară pentru a lua aceste parole. Practic este o simplificare radicală și este un mijloc de comunicare”, a declarat Teodorovici la Antena 3.
În context, ministrul a invocat și directiva europeană pentru combaterea terorismului, care a fost transpusă în România, care prevede urmărirea și declararea sumelor de bani mai mari mai mari de 2.000 de euro. „S-a spus într-un mod eronat și total mincinos că cineva dorește să impoziteze aceste sume trimise în țară. Nu, este obligație europeană pentru ca acele sume trimise în țară peste un anumit prag să fie să dovedită proveniența pentru a evita activități de terorism și alte astfel de activități, încă o dată, obligație europeană fiind”, a explicat ministrul.
Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de act normativ care extinde capabilitățile Spațiului Virtual Privat, și care oferă cetățenilor români care domiciliază, au reședința sau lucrează în străinătate, posibilitatea de a se prezenta și la oficiile consulare sau ambasadele României în scopul identificării fizice și înregistrării în SPV.