În câteva ore din explozia de la Beirut, teoriile conspiraționale cu privire la ce a provocat dezastrul din capitala libaneză s-au răspândit ca un foc sălbatic pe rețelele de socializare.
Detonarea din 4 august a unei transporturi abandonate de azotat de amoniu în Hangarul portului Beirut, după o explozie inițială și un incendiu, a costat peste 170 de vieți, a rănit mii de oameni și a lăsat temporar sute de mii fără adăpost.
Imagini și video-uri au fost postate în câteva minute pe rețelele de socializare despre explozia asemănătoare cu bomba atomică și după apocalipticele sale în metropola mediteraneană, potrivit France24.
În absența răspunsurilor clare și în așteptarea rezultatelor unei investigații oficiale, unele înregistrări au servit pentru alimentarea dezinformării.
Un video care arată o rachetă pe cer a fost rapid prezentată ca dovadă a unui atac al fostului inamic al războiului din Liban și al vecinului Israel.
Dar verificarea efectuată de AFP arată că imaginea rachetelor a fost lipită digital în video, după mai multe postări anterioare ale aceluiași filmulet care nu arăta niciun astfel de proiectil.
O postare separată a unei rachete care se prăbușește în portul Beirut este marcată drept „filmată din camera termică”.
Dar s-a descoperit că un filtru a fost adăugat în material și s-a introdus o rachetă.
Pentru a face o copie de siguranță către Israel, cu care Libanul rămâne tehnic în război, videoclipurile online arată că o dronă aruncă un obiect neidentificat peste port, cu câteva secunde înainte de explozie.
Acesta a fost autentificat, dar fără nicio legătură cu evenimentul tragic de pe 4 august și legat, de fapt, de drona israeliană în sudul Libanului, câteva zile mai devreme, potrivit mai multor publicatii media locale.
O fotografie a premierului israelian Benjamin Netanyahu care deține o hartă a Beirutului pentru a indica portul a fost adăugată la imagine.
Dar imaginea datează din septembrie 2018 și il arată pe Netanyahu la Adunarea Generală a ONU care condamna presupuse „site-uri secrete” ale mișcării șitei libaneze Hezbollah.
Explozia din Beirut a creat un crater adânc de 43 de metri (140 de metri), conform unei surse de securitate libaneze, citând o evaluare a experților francezi în pirotehnie.
Însă fotografiile s-au extras pe rețelele de socializare printre abundența de fotografii ale distrugerii reale pe tot teritoriul Beirutului.
Unul arată șiruri de „mașini importate” total arse – o imagine, de fapt, realizată în provincia Hebei din estul Chinei, după o explozie din 2015 la un depozit chimic.
Craterul pe care l-a lăsat în urmă este fals identificat drept scena din portul Beirut.
Printre alte fotografii care sugerează solidaritatea internațională cu Beirut s-au găsit imagini false cu piramidele Cairo și turnul cu ceas din Tunis luminat în culorile drapelului libanez.
Primul ministru libanez, Hassan Diab, a predat marți demisia guvernului său în urma unor demonstrații stradale cauzată de corupția oficială și neglijența.