Prima pagină » Știri » TERMOENERGETICA BUCUREȘTI ar putea fi un RADET 2. Ce urmează după FALIMENTUL Regiei de Distribuție a Energiei Termice

TERMOENERGETICA BUCUREȘTI ar putea fi un RADET 2. Ce urmează după FALIMENTUL Regiei de Distribuție a Energiei Termice

TERMOENERGETICA BUCUREȘTI ar putea fi un RADET 2. Ce urmează după FALIMENTUL Regiei de Distribuție a Energiei Termice
Consilierii municipali dezbat si proiectul care prevede înființarea societății „Termoenergetica București S.A" „în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică și având în vedere falimentuL RADET. Vezi cine a venit cu ideea înființării societății.

Potrivit proiectului, scopul înființării unei noi companii este „raportat la necesitatea de a conserva continuarea și funcționarea serviciilor publice cu caracter economic, gestionate de întreprinderile publice înființate, precum și raportat la obligația Municipalității de a furniza servicii publice cu caracter economic, absolut necesare, esențiale pentru asigurarea unui standard minim și rezonabil de viață al locuitorilor din Municipiul București”, se arată în proiectul de hotărâre.

Practic, potrivit proiectului, se va supune spre aprobare divizarea prin transferul simultat al patrimoniului Companiei Municipale Energetica, către alte două societăți, printre care și Termoenergetica. În nota de fundamentare se arată că astfel se ține cont și de decizia definitivă a Curții de Apel București, prin care au fost anulate hotărârile CGMB de înființare a celor 22 de Companii Municipale.

„Scopul constituirii Societății Termoenergetica este prestarea și furnizarea serviciului public de alimentare cu energie termică (…) producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice”, se arată în proiect.

În expunerea de motive se menționează faptul că falimentul RADET este iminent.

„Municipiul București propune aprobarea înființării Companiei Municpale Termoenergetica București, societate care să îndeplinească condițiile unui Oparator Regional, dar și condițiile de atribuire directă a contractului de delegare a activității de producere, distribuție, transport și furnizare a energiei termice, în aceste condiții, având în vedere iminența intrării în procedura falimentului a RADET”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul general, Gabriela Firea.

Președintele PNL, Cristian Bușoi, a declarat că această inițiativă ar aparține PNL. Potrivit acestuia, noua companie, Termoenergetica va fi un „RADET 2″, care va putea să atragă fonduri europene: „După aproape trei ani de timp pierdut și bani irosiți, primarul Firea a ajuns la soluția PNL: înființarea unei noi companii, care să gestioneze sistemul de termoficare din București. Nu ducem războaie pentru paternitatea ideilor. Considerăm că atât timp cât susținem o soluție bună, aceasta este bine să fie transpusă în practică, iar PNL așteaptă să fie aplicată corect. O nouă companie trebuie să aibă management profesionist, conform Ordonanței 109/2011, privind guvernanța corporatistă”, susține Cristian Bușoi.

Orlando Culea, consilier general PSD, l-a contrazis, însă, pe președintele PNL București, Cristian Bușoi, în privința înființării unoi noi companii care să preia atribuțiile RADET, în urma falimentului, spunând că soluția aparține PSD și că formațiunea sa a cerut consens politic în această privință.

„Chiar dacă pe data de 27 februarie, judecătorul sindic va declara falimentul RADET, avem obligația, fiind și infrastructură critică, să livrăm apă caldă și căldură către cetățeni. Nu e o situație fericită. Dacă se va ajunge la faliment, trebuie să avem un plan B, unde să meargă toți angajații, 3.000 de angajați, iar serviciul să funcționeze. În ședința de Consiliu General îi voi ruga pe domnii și doamnele consilieri să voteze proiectele de hotărâre și înființarea a doua companii, prima termoenergetică, care va avea ca obiectiv de activitate producerea transport și distribuția energiei termice, a doua energetica service, care va face toate reparațiile la aceste țevi atât de îmbătrânite, pe data de 27 februarie, dacă judecătorul sindic va declara falimentul, să fim pregătiți cu companii înființate”, susține Gabriela Firea.

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) este în insolvență, având o datorie de 800 de milioane de euro, și o rețea veche de 50 de ani care s-a confruntat în ultima perioadă cu numeroase defecțiuni.

 

 

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și