Prima pagină » Coronavirus » TERMOSCANARE. Ce spune Avocatul Poporului despre cei care refuză să li se măsoare temperatura: „Consecinţele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri şi-mi dau o stare nu neapărat de bine”

TERMOSCANARE. Ce spune Avocatul Poporului despre cei care refuză să li se măsoare temperatura: „Consecinţele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri şi-mi dau o stare nu neapărat de bine”

TERMOSCANARE. Ce spune Avocatul Poporului despre cei care refuză să li se măsoare temperatura: „Consecinţele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri şi-mi dau o stare nu neapărat de bine”

Avocatul Poporului, Renate Weber, susţine că numeroase persoane s-au adresat instituţiei reclamând obligativitatea termoscanării la intrarea în spaţii închise. Weber precizează că cei nemulţumiţi se pot adresa instanţei de judecată.

 „Atât timp cât ea nu este prin lege şi nu este prin Ordonanţă de Urgenţă, competenţele noastre sunt limitate. Fiind vorba de o Hotărâre, orice persoană interesată care se consideră vătămată poate să facă acest lucru la instanţă” a spus Renate Weber sâmbătă la Digi 24.

Termoscanare. Ce se întâmplă cu elevii care au febră

Avocatul Poporului a precizat că ceea ce o îngrijorează este termoscanarea celor care susțin examene și a căror temperatură depășește nivelul prevăzut de lege.

„Elevii aceia, dacă vor fi excluşi, dacă nu vor fi primiţi în sala de examen, strict pentru că au avut în dimineaţa aceea 37,4 grade, o fi normal? Adică, din punctul acesta de vedere, eu cred că trebuie să ne gândim un pic mai bine. Consecinţele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri şi-mi dau o stare nu neapărat de bine”, a mai afirmat Renate Weber.

Weber mai sune că în aceeași situație sunt femeile care pe parcursul lunii suferă modificări hormonale, iar organismul lor poate indica o temperatură mai mare, fără să fie infectate cu noul coronavirus.

Măsurarea temperaturii este obligatorie

Ordinul comun al MS și MAI prevede obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în unităţile/ spațiile comerciale, precum și obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice închise.

În felul acesta, prin publicarea ordinului în Monitorul Oficial, cele două măsuri de prevenție devin obligatorii și oricine le încalcă se supune rigorilor legii.

Masca, obligatorie și ea în spații închise dar și în gară

Ordinul comun al Ministerului de Interne și al Ministerului Transporturilor privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus prevede ca purtarea măștii să fie obligatorie și în gări, pe peroane dar și la metrou.

Ordinul privind regulile în ceeea ce privește transporutul în comun a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Astfel, purtarea măștii nu mai este o recomandare în transportul public, ci obligație, chiar și pe peroanele gărilor.

 

 

 

 

Autor