„Teroristul” Ibrahim din Argeș, arestat preventiv. El acuză o „cacealma” și dă vina pe un „jordanian”
This browser does not support the video element.
Bărbatul din Argeș acuzat de terorism, Ionuț Cătălin Bălan, a fost adus, vineri, la Curtea de Apel Pitești, unde este prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Inițial, Ionuț Cătălin Bălan a refuzat să coboare din mașina cu care a fost adus la Curtea de Apel, apoi polițiștii l-au convins să coboare și să meargă în fața instanței.
Întrebat dacă este adevărat că a vrut să meargă la Baza Militară româno-americană „Mihail Kogălniceanu” din Constanța, argeșeanul a refuzat să răspundă.
Întrebat apoi dacă a fost vreodată la vreo bază aeriană și dacă pregătea „ceva”, Ionuț Cătălin Bălan a răspuns în ambele cazuri negativ.
„Sunt băgat într-o cacealma”, a fost tot ceea ce a declarat bărbatul. Întrebat de către cine este „băgat într-o cacealma”, el a răspuns: „de un jordanian (iordanian – n.r.)”.
Ionuț Cătălin Bălan a fost reținut joi pentru terorism, iar vineri este prezentat magistraților Curții de Apel Pitești cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii DIICOT spun că, începând cu luna noiembrie a anului 2016, bărbatul ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o rețea de socializare prin intermediul cărora ar fi postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH. De asemenea, ar fi postat înregistrări cu atacuri și execuții ale grupării, săvârșite prin decapitare și împușcare, pentru a le face cunoscute și pentru a câștiga noi adepți.
S-a mai stabilit că bărbatul ar fi cules informațiile în scopul transmiterii sau punerii lor la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a precizat, pentru MEDIAFAX, că suspectul este un cetățean român de 39 de ani care a intrat în atenția SRI încă din 2015, „având indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă foarte avansată de radicalizare”.
SRI arăta că suspectul s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și on-line, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea.
„Concret, cetățeanul și-a exprimat în repetate rânduri intenția și a încercat să convingă și alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH”, arată SRI.
Bărbatul avea domiciliul în Lunca Corbului, însă locuia în Mușătești, potrivit procurorilor.
Verificările sunt făcute sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unei infracțiuni de terorism și culegerea sau deținerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziție de date și informații despre obiective vizate de o entitate teroristă.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că suspectul de terorism s-a deplasat, în primăvara anului 2015, în zona Bazei Militare româno-americane Mihail Kogălniceanu, din Constanța, pentru a studia căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acest obiectiv este îngrădit.
Aceleași surse au afirmat că bărbatul s-a convertit la Islam în 2015, când era în închisoare în Franța, după ce a comis mai multe furturi.