Testul care poate prezice longevitatea unei persoane. Cum se realizează procedura

Testul care poate prezice longevitatea unei persoane. Cum se realizează procedura
Sursa foto: topculturism.ro
Publicat: 01/07/2022, 10:11
Actualizat: 01/07/2022, 12:23

A fost descoperită modalitatea prin care se poate prezice longevitatea unei persoane. Un test de echilibru care durează doar 10 secunde poate face acest lucru, arată un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători care pledează ca acesta să facă parte din controalele de sănătate de rutină pentru toți adulții care depășesc vârsta de 50 de ani.

Testul constă în a sta într-un picior timp de 10 secunde, iar capacitatea de a face sau nu acest lucru poate prezice dacă este mai probabil să mori în următorul deceniu, sugerează studiul condus de medicul Claudio Araujo de la Clinica de Medicină a Exercițiului din Rio de Janeiro care adunat date de la aproximativ 1.700 de brazilieni albi (cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani) între februarie 2009 și decembrie 2020. Acestea au inclus greutatea, mai multe măsuri ale grosimii pliului pielii, mărimea taliei și istoricul medical. Dea semenea, în studiu au fost incluse doar persoanele care aveau un mers stabil.

Echipa lui Araujo a remarcat că echilibrul, spre deosebire de fitness aerobică, forță musculară și flexibilitate, tinde să fie destul de bine păstrat până la a șasea decadă de viață a unei persoane, apoi scade rapid.

În opinia brazilianului acest test oferă un feedback rapid și obiectiv pentru pacient și pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la echilibrul static. Cercetătorii, spun că testul adaugă informații utile cu privire la riscul pacientului de moarte prematură.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit date din studiul CLINIMEX Exercise, care a fost înființat în 1994 pentru a evalua legăturile dintre starea de rău, deces și diferite măsuri de fitness, exerciții fizice și riscuri convenționale de boli cardiace.

Testul a fost efectuat numai pe persoane de peste 50 de ani, așa că rezultatul pentru cei mai tineri ar putea fi diferit. Chiar şi aşa, exerciţiile simple pot constitui un punct de referinţă, mai ales că cei de până în 50 de ani nu ar trebui să întâmpine dificultăţi în a le efectua.

Cum se face testul

Fiecare individ a fost rugat să stea pe un picior timp de 10 secunde fără niciun sprijin suplimentar. Aceștia au fost direcționați să așeze partea din față a piciorului liber pe spatele piciorului inferior opus, ținând în același timp brațele pe laterale și privirea ațintită drept înainte. Au avut până la trei încercări la fiecare picior.

Poziția este asemănătoare cu cea adoptată de jucătorul lui Liverpool Mohamed Salah care încearcă să imite un cormoran, simbolul clubului Liverpool, atunci când sărbătorește marcarea unui gol, scrie Mediafax.

Rezultatul testului

Unul din cinci nu a putut să facă ce i s-a cerut. Eșecul a fost mai probabil odată cu vârsta, dublându-se aproximativ la intervale de cinci ani, începând cu vârsta de 51 de ani.

Aproximativ 54% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 71 și 75 de ani nu au putut finaliza testul, potrivit raportului publicat pe 22 iunie în British Journal of Sports Medicine.

Acest lucru a fost valabil și pentru 37% dintre persoanele cu vârste între 66 și 70 de ani; 18% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 61 și 65 de ani; 8% dintre persoanele cu vârsta între 56 și 60 de ani; și 5% din grupa de vârstă de 51 până la 55 de ani.

Aceasta înseamnă că cei din grupul cel mai în vârstă aveau de 11 ori mai multe șanse de a eșua decât cei cu 20 de ani mai tineri, au menționat autorii studiului, potrivit Medicine.net.com.

Nu au existat diferențe clare în ceea ce privește cauzele decesului între cei care au putut și cei care nu au putut finaliza testul. Dar proporția deceselor în rândul celor care au eșuat a fost cu aproape 13% mai mare.

Cei care nu au reușit au avut mai multe șanse de a avea o sănătate precară, inclusiv obezitate, boli de inimă, hipertensiune arterială, profiluri nesănătoase de grăsimi din sânge și diabet de tip 2, a arătat studiul.

Când cercetătorii au luat în considerare vârsta, sexul și condițiile de bază, au legat incapacitatea de a sta nesprijinit pe un picior timp de 10 secunde cu un risc cu 84% mai mare de deces din orice cauză în următorul deceniu.

Pe o perioadă medie de urmărire de șapte ani, 7% dintre participanți au murit – 32% din cauza cancerului; 30% de boli de inimă; 9% de boli respiratorii; și 7% de complicațiile COVID-19.

Ca studiu observațional, cercetarea nu dovedește cauza și efectul. Dar cercetătorii au spus că acest test de echilibru simplu și sigur ar putea fi inclus în controalele de sănătate de rutină pentru adulții în vârstă.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”