Procurorul Claudiu Dumitrescu, actualul șef al Departamentul pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului și candidat pentru conducerea DNA, susține într-un interviu pentru gândul că are structura unui magistrat fără angajamente politice. Dumitrescu spune că, în opinia lui, șeful DNA ar trebui să fie ales printr-un concurs organizat de către Consiliul Superior al Manistraturii. „Competentă extrem de largă a DNA trebuie restransă doar la infractiunile de mare coruptie si fraudă privind fondurile publice”, afirmă Claudiu Dumitrescu.
gândul De ce doriți să ocupați funcția de procuror șef DNA?
Claudiu Dumitrescu: Am experiență profesională în domeniu dobândită prin instrumentarea timp de 8 ani a dosarelor de corupție și fraudă cu fonduri din bugetul Uniunii Europene; experiență în cooperarea cu instituții comunitare, in principal cu OLAF. Am capacitatea de a vedea punctele slabe și forte ale DNA.
gândul După cum ați văzut procurorul șef DNA pe lângă atribuțiile de management este și ținta criticilor mediului politic. Cum veți reacționa dacă lideri ai partidelor vă vor acuza de partizanat politic?
Claudiu Dumitrescu: Sunt independent, am structura unui magistrat fără angajamente politice și stiu să mă apăr în cazul unor astfel de acuzații.
gândul DNA a fost lăudat în rapoartele pe Justiție. În viziunea dvs care sunt punctele slabe ale activității DNA?
Claudiu Dumitrescu: DNA este o structură judiciară puternică si complexă ca mod de organizare si funcționare iar rezultatele obtinute reprezintă munca individuală a procurorilor operativi implicați în activitatea de urmarire penală; Competentă extrem de largă a DNA trebuie restransă doar la infractiunile de mare coruptie si fraudă privind fondurile publice. Un punct slab ar fi și fluctuația de personal, supraîncărcare profesională și creșterea numărului de dosare nesoluționate;creșterea numărului de achitări; prea putine investigații la nivelul autoritățiilor care gestionează fondurile comunitare.
gândul Cum vedeți dvs relația procuror șef DNA – președinte? Dar relația cu mediul politic?
Claudiu Dumitrescu: Trebuie să fie o relatie institutională bazată pe comunicare și respect în privința separației puterilor în stat. Fară voință politică nu poti aplica și îndeplini politica penală sau obiectivele strategiei naționale anticorupție. Nu te poți izola instituțional.
gândul De principiu în opinia dvs cât de normal este ca martorii să fie audiați pe stradă cu biblia în mână de către procurori?
Claudiu Dumitrescu: Codul de procedură penală reglementează în amănunt modul de citare și audiere a martorilor sau a celorlalți participanți la procesul penal. Dacă există astfel de practici acestea trebuie sesizate CSM care poate dispune verificări cu privire la conduita profesională a magistraților și eventual să aplice măsuri disciplinare.
gândul În ipoteza în care veți ajunge procuror șef DNA dosarele de mare corupție vor fi o prioritate sau veți avea o altă abordare?
Claudiu Dumitrescu: Ținta principală sunt dosarele de mare corupție și protecția intereselor financiare ale Uniuniii Europene și evaziune fiscală. Protecția prin mijloace penale a fondurilor publice este esențială în acestă perioadă de criză economică.
gândul Comisia Europeană și CSM a criticat MJ pentru procedura de selectare a procurorului general și a șefului DNA. Daniel Morar spune că acest concurs este o farsă. Până la urma legitimați o farsă, o procedura netransparentă sau considerați că este un concurs real?
Claudiu Dumitrescu: Actuala procedură legală, este în vigoare din anul 2005, conform art. 54 din Legea nr. 303 din 2004 si nu poate fi catalogată ca examen sau concurs.
Din punctul meu de vedere singura procedură transparentă care ar trebui aplicată pentru numirea procurorului șef DNA și DIIOCOT este cea prevazută la art 49 din Legea nr.303 din 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, mai exact concurs sau examen organizat de CSM prin Institutul Național al Magistraturii, însă această chestiune trebuie rezolvată de CSM prin inițierea unei modificări legislative. De fapt, această procedură, veche de 7 ani, trebuia lămurită până acum pentru a elimina orice controversă dintre instituțiile implicate, care nu aduce nimic constructiv.
gândul Recent USL a anunțat că își dorește ca Parchetul General și DNA implicit să fie supuse controlului parlamentar. Cum vedeți dvs acestă inițiativă?
Claudiu Dumitrescu: Este o temă falsă. Procurorul este și va rămâne independent în raport cu soluția adoptată în dosare. Dacă se lasă influențat de șeful ierarhic superior sau alte persoane în legătură cu modul de abordare a anchetei îsi asumă un risc profesional sancționabil.
gândul Care sunt dosarele cele mai importante pe care le-ați instrumentat dvs din punctul dvs de vedere?
Claudiu Dumitrescu nu a răspuns la această întrebare
Citește aici CV-ul procurorului Dumitrescu și proiectul său pentru DNA
Cine este Claudiu Dumitrescu
Claudiu Dumitrescu a confirmat pentru gândul că și-a depus candidatura pentru funcția de procuror șef al DNA. Procurorul Claudiu Dumitrescu conduce Departamentul pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului. Dumitrescu a fost numit la conducerea DLAF în 2010. În perioada 2004 – 2010 a activat ca Procuror șef serviciu combaterea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene.
În perioada 2005 – 2008 a fost membru în Colegiul de conducere al Direcției Naționale Anticorupție.
A intrat în magistratură în 1997 și a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia până în 2003 când a promovat la DNA. Între 2003 și 2004 a activat la DNA după care a devenit formator la Institutul Național de Magistratură până în 2007. A revenit la DNA un a lucrat până în 2009.
Presa a relatat că Dumitrescu a anchetat dosarul Caltaboșul, unul din primele mari dosare de corupție din România. Decebal Traian Remeș, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influență, iar Ioan Avram Mureșan de complicitate la cumpărare de influență, în formă continuată, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.
Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă este acuzat și el de cumpărare de influență, în formă continuată. Potrivit rechizitoriului Direcției Naționale Anticorupție, în 13 septembrie 2007 și 23 septembrie 2007, Remeș, în calitate de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ar fi acceptat și primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei și suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureșan. Pe 14 februarie Remeș și Mureșan au fost condamnați la câte trei ani de închisoare.
Dumitrescu a anchetat și dosarul Valiza în care patronul echipei Steaua a fost trimis în judecată pentru dare de mită. Presa a mai relatat că Dumitrescu l-a acnhetat și pe fostul senator Șerban Brădișteanu.