The Guardian despre Casa Poporului: Un monument al nebuniei dictatorului Ceaușescu. Cetatea sinistră domină Bucureștiul
„Cea mai cunoscută clădire a Bucureștiului se află în vârful unui mic deal din centrul orașului, și pare ghemuit în ciuda înălțimii sale de 84 de metri, din cauza lungimii și a lățimii. Palatul Parlamentului, așa cum este numit acum, este un monument al nebuniei dictatorului care a fost executat înainte ca acesta să vadă construcția finalizată”, scriu cei de la The Guardian.
Jurnaliștii britanici mai notează că Ziua Crăciunului din acest an va marca 30 de ani de când dictatorul României din perioada comunistă, Nicolae Ceaușescu, a fost judecat și împușcat mortal împreună cu soția sa, după ce ar fi condus poate cel mai represiv stat al blocului comunist.
„Cu toate acestea, printr-o întorsătură ciudată a sorții, la trei decenii de la căderea lui Ceaușescu, cetatea sa sinistră domină încă un sfert întreg din centrul Bucureștiului”, mai notează The Gardian.
Aproximativ o cincime din oraș a fost demolată pentru a construi așa-numita Casă a Poporului, scrie cotidianul britanic, iar clădirile din jur și marele bulevard către palat este făcut în mod intenționat mai larg și mai lung decât Champs-Élysee. Patruzeci de mii de rezidenți din zonă au fost evacuați cu forța pentru a face loc acestei construcții, iar Ceaușescu a pus piatra de temelie în 1984, până în 1989 majoritatea exterioarelor fiind finalizate, mai scriu jurnaliștii.
The Guardian îl citează pe fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care spune că atunci când și-a preluat biroul din Palatul Parlamentului a găsit acolo un glob pământesc uriaș: „am avut această imagine în mintea dictatorului lui Chaplin când stătea pe birou și întoarce globul”, a spus el.
De asemenea, britanicii amintesc faptul că la Parlament s-au folosit 3.500 de tone de cristal și 1.100 de camere și că Nicolae Ceaușescu a venit cu ideea de a construi Palatul Parlamentului după cutremurul devastator din 1977.