The Telegraph: Trei greșeli făcute de Vladimir Putin care transformă invazia din Ucraina într-un dezastru
Departe de a fi un strateg eficient, președintele rus, Vladimir Putin, este doar cel mai recent dintr-un lung șir de dictatori de tinichea, opinează Taras Kuzio, expert britanic în economie şi politică externă.
Potrivit The Telegraph, invadarea Ucrainei nu s-a petrecut în două zile, așa cum estimase Kremlinul. La mai bine de două săptămâni de la declanșarea războiului, Rusia a capturat un singur oraș, Herson, și chiar și acolo protestele din stradă împiedică o ocupare completă.
Imaginea lui Putin, afectată
Taras Kuzio scrie că prima greșeală făcută de liderul de la Kremlin se referă la poporul rus. Invadarea Ucrainei nu va genera niciodată același nivel de sprijin public ca momentul anexării Crimeei, în 2014. În ciuda evenimentelor din urmă cu 8 ani, Putin s-a bucurat de un val de popularitate constant, în rândul cetățenilor ruși.
De această dată, însă, decizia de a invada Ucraina a declanșat un val de proteste de amploare. Rusia nu va reuși să ascundă atrocitățile din Ucraina, iar mai devreme sau mai târziu, cetățenii de rând vor afla despre crimele de război în țara vecină, inclusiv bombardarea spitalelor, iar sistemul de putere al liderului de la Kremlin se va clătina, scrie Taras Kuzio.
Putin se aștepta să fie primit cu flori în Ucraina
Analistul mai notează că negarea independenței Ucrainei este a doua greșeală făcută de Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin crede cu tărie că ucrainenii sunt „mici ruși” care îi vor întâmpina cu bucurie pe „eliberatori”. În schimb, ucrainenii au întâmpinat armata rusă cu sisteme anti-tanc NLAW și drone Bayraktar TB2. În doar două săptămâni de la declanșarea războiului, pierderile rusești sunt mai mari decât cele înregistrate de SUA în Irak și Afganistan.
Războiul barbar și crimele împotriva civililor au distrus orice urmă de afinități pro-ruse rămase după 2014, în Ucraina. Astăzi, nimeni nu mai este pro-rus în Ucraina.
Putin a subestimat răspunsul SUA și UE
Potrivit lui Kuzio, cea de-a treia greșeală de calcul a lui Putin a fost să subestimeze reacția Occidentului cu privire la războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin nu anticipase că, spre deosebire de 2014, acum se va confrunta cu „mama tuturor sancțiunilor” atât din partea SUA, cât și UE, într-un răspuns coordonat și unitar. În prezent, ca reacție la invadarea Ucrainei, 300 de companii și-au suspendat activitatea în Rusia.
Totodată, UE, pentru prima dată în istoria sa, finanțează livrările de arme către Ucraina. Chiar și China începe să se distanțeze de Rusia, cu care sperase să formeze o alianță anti-occidentală, susține analistul britanic. Între timp, sancțiunile occidentale vor izola complet Rusia din economia globală, vor reduce PIB-ul Rusiei cu 5% în acest an și vor duce la un default și o prăbușire similară ca magnitudine cu cea din 1998.