The Washington Times: Economiile noilor state membre UE sunt supraîncălzite

Publicat: 15 02. 2012, 11:35
Actualizat: 18 05. 2012, 14:00

Economiile, salariile și valoarea activelor din noile state membre ale Uniunii Europene(UE) înregistrează un ritm ridicat de creștere, dar și deficite de cont curent, inflație și credite riscante, evoluție care îngrijorează unii analiști, potrivit The Washington Times.

"Deficitul de cont curent al Letoniei face ca cel al Statelor Unite să pară complet nesemnificativ", a declarat Fredrik Erixon, director co-fondator al Centrului European pentru Economie Politică Internațională de la Bruxelles.

Potrivit lui Erixon, economiile celor zece state care au aderat la Uniune în 2004 nu sunt doar în pericol de a deveni supraîncălzite, ci au atins deja acest stadiu.

El a arătat, într-un interviu acordat The Washington Times, că statele est-europene au dovedit o volatilitate financiară tipică piețelor emergente aflate la vârful ciclului de afaceri.

"Situația din regiune diferă de cea a altor state emergente prin deficitul de cont curent semnificativ", a explicat Erixon, care a adăugat că acest deficit a fost mascat totuși de investițiile străine masive.

În 2006, deficitul comercial al României, de circa zece miliarde de dolari, a fost compensat de investițiile străine directe record, de nouă miliarde de dolari, influențate de privatizarea Băncii Comerciale Române, se arată în articol.

Avansul deficitului comercial al României a încetinit la 57,8% în primele 9 luni ale acestui an, față de 59,5% în ianuarie-august, ajungând la 15,07 miliarde euro, ritmul de creștere a importurilor menținându-se de peste două ori mai ridicat decât cel al exporturilor, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Mai multe știri pe www.mediafax.ro