Prima pagină » Știri » Theo versus Mihai. Adevărul din spatele calculelor făcute de copilul-geniu de 6 ani de la Românii au talent. Un alt puști, care a câștigat Next Star, i-ar putea da „clasă” – VIDEO

Theo versus Mihai. Adevărul din spatele calculelor făcute de copilul-geniu de 6 ani de la Românii au talent. Un alt puști, care a câștigat Next Star, i-ar putea da „clasă” – VIDEO

Theo versus Mihai. Adevărul din spatele calculelor făcute de copilul-geniu de 6 ani de la Românii au talent. Un alt puști, care a câștigat Next Star, i-ar putea da „clasă” - VIDEO

Al treilea Golden Buzz de la ediția actuală „Românii au talent” (ProTv) a fost adjudecat de Theodor Marcu, un copil de 6 ani, care face calcul japonez mental. Prestația lui ne-a adus aminte însă de cea a lui Mihai Dobre, un puști de 8 ani care face socoteli incredibile, câștigătorul concursului „Next Star” (Antena 1) în 2018.

”Ești foarte tare, puștiule!”, a strigat Andi Moisescu, după ce a apăsat butonul auriu pentru Thedor Marcu, în vârstă de 6 ani.

Totuși, numărul lui Theo pălește în fața celui realizat de un alt puști, de 8 ani, Mihai, la „Next Star”, care a rezolvat calcule incredibil de complexe.

În Marea Finală a sezonului 9 Next Star, Mihai Dobre face calcule matematice complexe, fără a se folosi de calculator. Micuțul geniu utilizează sorobanul cu viteza unui calculator.

Ce este aritmetica mentală japoneză

Ne minunăm că puști de 7-8 ani efectuează în minte calcule super-complexe, deși e vorba doar de SOROBAN sau aritmentica mentală, unde este nevoie doar de exercițiu și concentrare. Astfel, orice copil ar putea face asta.

„Sorobanul este o numărătoare japoneză, un abac cu ajutorul căruia se pot efectua, cu viteză mare, diverse calcule matematice – adunare, scădere, înmulțire, împărțire și chiar operații mai complicate. Există două metode de calcul: soroban și aritmetica mentală. Dacă metoda soroban se referă la efectuarea calculelor pe această numărătoare japoneză, aritmetica mentală presupune efectuarea calculelor fără a folosi efectiv un soroban, ci doar imaginându-se unul. Numărătoarea rusească, pe care o știm cu toții, are toate biluțele la îndemână și tot ce trebuie să faci pentru a afla rezultatul unui calcul este să muți bilele dintr-o parte în alta. Însă numărătoarea japoneză e diferită. Sorobanul are 5 biluțe: 4 biluțe jos – numite biluțe pământești, cu valoare de 1, și o biluță sus – cerească, cu valoare de 5. Acestea nu pot fi mutate oricum. Biluțele de pe soroban se împing după o anumită regulă. Într-ade-văr, sunt tehnici total diferite. Însă, odată explicate copiilor, lucrurile devin clare și nu se fac confuzii la școală”, explică Nomin Damdin, de la Centrul Nomin Jyuku din Japonia, potrivit forbes.ro.

Autor

Citește și