Prima pagină » Știri » Tiberiu Urdăreanu, denunțător contra lui Orban și Niță, la instanța supremă

Tiberiu Urdăreanu, denunțător contra lui Orban și Niță, la instanța supremă

Tiberiu Urdăreanu, denunțător contra lui Orban și Niță, la instanța supremă
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a dat declarații în calitate de martor denunțător, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în două procese, cel în care Ludovic Orban este judecat pentru trafic de influență și în dosarul fostului ministru Constantin Niță.

Denunțător în mai multe cauze instrumentate și trimise în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu s-a prezentat, marți dimineață, la sediul ÎCCJ, fiind citat de judecători pentru a-și susține declarațiile date în faza de urmărire penală în două dintre dosare. Este vorbea despre dosarul în care Ludovic Orban este acuzat de trafic de influență și cel în care fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, este cercetat pentru aceeași infracțiune.

Tiberiu Urdăreanu este cel care l-a înregistrat pe Ludovic Orban în timp ce acesta din urmă i-ar fi cerut bani pentru a plăti aparții televizate înainte de campania pentru alegerile locale, Orban fiind la acel moment propunerea PNL pentru Primăria Capitalei. Liberalul a fost înregistrat când îi cerea 50.000 de euro, bani care urmau să ajungă la doi patroni de televiziune, Sorin Oancea, directorul B1 Tv, și Cozmin Gușă, acționarul postului Realitatea Tv.

Marți, în sala de judecată de la instanța supremă, Tiberiu Urdăreanu a susținut că îl cunoaște pe Ludovic Orban din perioada în care acesta din urmă era ministru al transporturilor, întâlnindu-se apoi și la sediul Partidului Național Liberal. Ultimele întâlniri ar fi avut loc în martie 2016, la biroul lui Urdăreanu, locul unde s-ar fi făcut și înregistrarea cu un reportofon.

„Spre sfârșitul întâlnirii, domnul Orban, cel puțin așa am perceput, mi-a solicitat sprijin financiar pentru campania pe care el urma să o înceapă. N-am înțeles foarte exact ce dorește, de altfel nu s-a referit la ceva exact, rămânând ulterior, în două-trei săptămâni, să precizeze în ce ar consta acest sprijin. Tot ce am înțeles la acel moment a fost că acel sprijin i-ar fi de folos în relația cu media. După care am continuat cu câteva discuții referitoare la situația din primărie, urmând să ne vedem într-un interval de două-trei săptămâni în care să precizeze ce anume aș putea face pentru el. L-am înregistrat cu un reportofon pe care l-am purtat asupra mea”, a spus omul de afaceri în sala de judecată.

Urdăreanu a precizat că l-a înregistrat pe Orban ca „o măsură de precauție”, pe motiv că avea și el probleme penale. Următoarea întâlnire, la care s-ar fi precizat suma de bani, ar fi fost la finalul lunii martie.

„Din înțelegerea mea, mi s-a cerut suma de 50.000 de euro, ca fiind necesară pentru a fi dată managerilor unor posturi de TV, sub titlu privat. Practic, acești bani ar fi ajuns într-un procent mic la cele două televiziuni, cea mai mare parte a lor ar fi fost solicitată persoanl pentru cei doi manageri ai posturilor de televiziune, respectiv Sorin Oancea de la B1 și Cozmin Gușă de la Realitatea TV. Mi-a spus că cea mai corectă relație o are cu Digi24, iar referitor la Antena 3 nu ar dori o expunere, ținând cont că electoratul dânsului nu corespundea cu cei care urmăresc postul respectiv. Suma mi-a fost solicitată cash, pentru că la rândul dânsului i-a fost solicitată în acest fel. (…) Îmi era greu să nu accept o astfel de solicitare venită de la o persoană care avea posibilitatea de a obține o funcție din care putea să îmi afecteze mersul afacerilor și proiectelor aflate în desfășurare”, a adăugat Urdăreanu.

Ulterior, omul de afaceri a dat o altă declarație, în aceeași calitate, însă într-un alt dosar, în care este judecat Constantin Niță. A povestit că îl cunoaște pe fostul ministru din 2011, în anul 2013 fiind cel care i-a intermediat o întâlnire, în biroul său, cu fostul primar de la Iași, Gheorghe Nichita, pentru discuții despre modernizarea sistemului de management trafic în Iași. A povestit că Nichita ar fi cerut 10% din valoarea respectivului contract, încheiat ulterior, iar Constantin Niță un procent de 5% din valoarea contractului, pentru că l-ar fi recomandat fostulului primar. Ar fi urmat întâlniri cu apropiați ai celor doi pentru că Urdăreanu nu a fost de acord cu procentul cerut. În cazul banilor pentru Niță s-ar fi încheiat un contract de consultanță cu o firmă. Alte câteva zeci de mii de euro ar fi fost date lui Constantin Niță la o întâlnire în Capitală.

„Deja domnul Niță era ministrul Energiei. Pentru detensionarea situației am stabilit o întâlnire cu domnul Niță, i-am dat 30.000 sau 50.000 de euro. Întâlnirea a avut loc la un restaurant libanez de la Complexul Radisson. Când i-am dat banii nu erau alte persoane de față, banii erau într-un plic pe care l-am lăsat pe o banchetă pe care stăteam. Eu m-am ridicat și am lăsat plicul acolo”, a declarat Urdăreanu în fața judecătorilor.

După cele două sesiuni de audieri, Urdăreanu a declarat presei că „a fost o zi cam încărcată” și că are „conștiința împăcată” pentru că a spus tot ce a știut.

„Nu a fost simplu să iau decizia de a spune anumite lucruri.(…) Ăsta a fost sistemul care a funcționat cum a funcționat atâția ani de zile. Practic, în contractele mari de infrastructură și în contractele importante era împământănit acest obicei. Dacă nu se pretindea ceva înainte de semnare contractului, veneau după aceea niște > care te vămăiau pe parcursul derulării contractului în așa fel încât nimeni nu scăpa. Eu zic că am făcut destule, dacă mai vor și alții să curețe puțin societatea asta pot să facă ceva.(…) Domnul Orban cred că a fost o victimă a sistemului, dânsul a trebuit să se descurce singur, să-și obțină singur niște fonduri ca să satisfacă niște cerințe din media, din diverse alte locuri și ca să poată să-și facă campanie, ceea ce nu mi se pare normal”, a spus Urdăreanu la plecarea de la sediul instanței supreme.

Tiberiu Urdăreanu este și el judecat, la solicitarea procurorilor DNA, alături de fostul primar Gheorghe Nechita, pentru dare de mită.

Citește și