Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, a fost reținut, joi, de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt cercetate fapte de corupție, printre care dare de mită. În același dosar a fost reținut și primarul suspendat al Iașiului Gheorghe Nichita. Acesta din urmă este acuzat că a primit 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China.
Urdăreanu este acuzat de dare de mită către primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, alături de un alt om de afaceri, Gabriel Mardarasevici, directorul Information Business Consulting, pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu o cauțiune de 50.000 de lei depusă la DNA. În dosar, mai este urmărit penal, sub control judiciar, și vicepreședintele grupului UTI, Mihail Tănăsescu, acuzat și el de dare de mită.
Procurorii DNA susțin că în luna august 2013, primarul PSD Gheorghe Nichita a cerut mită pentru implementarea proiectului privind sistemul de management al traficului din Iași, finanțat cu fonduri europene, în valoare de aproape 87 milioane lei, cu tot cu TVA. El s-a înțeles cu Urdăreanu și Mardarasevici și au colectat banii de mită tot din fondurile plătite de primărie pentru acest contract, decontând lucrări neprestate, a căror valoare reprezenta de fapt mita dată periodic lui Nichita.
Astfel, Nichita ar fi primit 10% din contractul atribuit, adică 6,9 milioane lei (raportat la valoarea fără TVA a contractului), reduceri de 30-40% la cazarea la hoteluri de lux din București, în perioada 2013-2015 (adică peste 15.000 lei), cazarea în 2014 în China, pentru Nichita și alți angajați ai primăriei Iași, precum și echipamente electronice în valoare de circa 20.000 lei.
Mita pentru Nichita ar fi fost plătită de Urdăreanu 80% și de Mardarasevici 20%, conform cotelor de participare ale celor două firme la contractul cu municipalitatea ieșeană.
Procurorii DNA au precizat că în acest dosar mai sunt urmărite penal și alte persoane, iar cei doi oameni de afaceri vor fi prezentați pentru arestare preventivă în fața Tribunalului București.
Tiberiu Urdăreanu a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în jurul orei 12.20, fiind însoțit de agenții de poliție judiciară care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele omului de afaceri.
În cursul zilei, UTI Grup a informat că Tiberiu Urdăreanu are calitatea de suspect într-un dosar de corupție.
„Domnului Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în legatură cu presupuse acte de corupție. Societatea UTI Grup a pus la dispoziția organelor de cercetare toate documentele solicitate și va colabora în continuare, în mod prompt și transparent, cu autoritățile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informație este solicitată de organele de anchetă”, arată compania condusă de Urdăreanu.
Potrivit unor surse judiciare, pe numele lui Tiberiu Urdăreanu a fost emis un mandat de aducere într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupție,printre care și dare de mită.
Urdăreanu are o avere estimată la aproximativ 100 de milioane de euro, conform topului Capital. Grupul UTI, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a câștigat multe contracte cu statul, în domeniul IT și al securității IT – de la sistemul electronic de cartele RATB și metrou, la contracte de securitate a Aeroportului Otopeni.
UTI Systems contribuie și la dezvoltarea sistemului NATO AGS de supraveghere cu avioane fără pilot, după cum a arătat gândul aici.
UTI a realizat dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).
De asemenea, UTI a câștigat contracte pentru lucrări la magistrala M5 a metroului bucureștean, aeroporturile din Iași, Bacău (12,8 milioane euro fără TVA) și Satu Mare.
Grupul a avut și contracte pentru lucrări la mai multe spitale și clinici, printre care Spitalul „Bagdasar-Arseni” din București, Spitalul Municipal din Ploiești și Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.
În 2014, UTI a câștigat o licitație de 34 milioane de lei organizată de Primăria Capitalei prin care asigură, timp de patru ani, serviciile de întreținere și administrare tehnică a echipamentelor și sistemelor care asigură funcționarea Arenei Naționale.
De asemenea, UTI a furnizat cardurile electronice și echipamentele de control pentru Regia Autonomă de Transport București.
Cine este Tiberiu Urdăreanu
Cadru militar în rezervă, Urdăreanu a lucrat înainte de 1989 la Institutul de Cercetări Militare din Clinceni. A fost decorat de fostul președinte Ion Iliescu și a fost văzut într-o vizită oficială a lui Traian Băsescu în China.
UTI Group este împărțit în UTI Systems (furnizează soluții pentru sisteme de securitate), Cobra Security (furnizează servicii specifice de securitate pentru bunuri și persoane), UTI Retail Solutions (furnizează echipamente și soluții pentru securitatea spațiilor comerciale și a fondului de marfă) și UTI Instal Construct (construcția și instalarea de sisteme electrice), conform unui profil realizat de romaniacurata.ro.
Conform aceleiași surse, firmele lui Urdăreanu au început afacerile cu statul imediat după 1990, securizând rețelele Bancorex, Eximbank sau ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Au urmat contracte precum securizarea Portului Constanța (60 milioane euro), a Aeroportului Otopeni (30 milioane euro), ale stațiilor de metrou (1,4 milioane euro și aproape 24 milioane lei). De la MAI a câștigat securizarea frontierelor, a mai lucrat cu Direcția Vămilor, Parlamentul României, Ministerul Comunicațiilor, SPP sau STS.
O firmă a lui Urdăreanu, Certsign, este printre puținele din România autorizate să vândă certificate de semnături digitale. Un alt mare proiect la care participă firmele lui Urdăreanu este Netcity, care vizează introducerea fibrei optice subterane de internet în București. De asemenea, conform aceleiași surse, UTI a câștigat și un contract pentru întreținerea echipamentelor de la Arena Națională, pentru 7,6 milioane euro.