Tichetele de masă vor fi acordate și pe un „portofel electronic”

Tichetele de masă vor fi acordate și pe un portofel electronic
Publicat: 14/01/2015, 16:39

Angajatorii vor putea acorda salariaților tichetele de masă și în format electronic, sub forma unui „portofel electronic” folosit exclusiv la achiziționarea de alimente, care nu va permite retrageri de numerar, iar numărul tichetelor primite lunar nu îl va depăși pe cel al zilelor lucrătoare.

Portofelul electronic, alternativă la tichetele de masă emise pe hârtie, va avea un suport asemănător cardului bancar, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Angajatorii vor stabili împreună cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea alocației individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum și forma suportului acestora, respectiv suport electronic și/sau hârtie.

În cazul acordării tichetelor de masă în format electronic, angajatorii vor alimenta portofelul electronic cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziționarea de produse alimentare, fără a permite efectuarea de operațiuni de retragere de numerar.

Actul normativ elimină totodată prevederile care limitează utilizarea a maximum două tichete de masă/zi.

„Un alt element de noutate introdus de actul normativ constă în aplicarea unitară a reglementărilor în cazul salariaților care lucrează în regim de tură. Astfel, în cazul în care un angajat lucrează în ture și timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numărul de tichete de masă (indiferent de suportul pe care sunt emise, hârtie sau electronic) la care are dreptul pe lună se calculează adunând numărul de
ore lucrate și împărțind această sumă la 8. Concret, în actul normativ se menționează că salariații vor beneficia lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenți la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare”, informează Guvernul.

Reprezentanții Visa Europe apreciază că inițiativa are potențial să încurajeze dezvoltarea plăților electronice în România și să susțină eforturile autorităților pentru utilizarea fondurilor în scopul destinat.

„Stimularea concurenței prin introducerea cardurilor de masă va conduce la creșterea eficienței și scăderea costurilor serviciilor pentru cei aproximativ 40.000 de angajatori care oferă astfel de beneficii și pentru comercianți, precum și avantaje multiple pentru circa 1,8 milioane de salariați care primesc în prezent tichete de masă”, a declarat într-un comunicat Cătălin Crețu, director subregional pentru România, Croația și Slovenia al Visa Europe.

Potrivit operatorului de carduri, această modalitate de acordare a tichetelor de masă optimizează pentru angajatori costurile și procesele cu achiziționarea, transferul și distribuția tichetelor, reduce considerabil volumul de muncă alocat și elimină costul lunar al tipăririi tichetelor pe suport de hârtie.

Pentru angajați prezintă o flexibilitate mai mare, întrucât vor plăti la o achiziție suma exactă pentru produsele cumpărate, spre deosebire de tichetele pe suport de hârtie, dar și avantajul că le vor putea folosi la mai mulți comercianți. De asemenea, reprezintă un instrument de plată sigur, care beneficiază de toate sistemele de securitate ale cardurilor bancare și poate fi reemis în cazul pierderii sau distrugerii, fără riscul de a pierde banii sau de a fi furați.

Pe de altă parte, statul va avea un grad mai sporit de control asupra emiterii și utilizării fondurilor destinate pentru acoperirea costurilor de masă, întrucât se vor putea monitoriza și limita mai eficient tranzacțiile doar către unitățile de alimentație publică.

„Deși funcționează similar cu un card obișnuit, cardurile de masă nu sunt carduri bancare și au anumite limitări: nu permit retragerea de numerar de la bancomate, iar sumele de pe card vor putea fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare, într-o rețea distinctă de magazine și restaurante afiliate. Neavând un cont bancar asociat, ele au în plus avantajul de a nu impune beneficiarilor comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare”, a declarat la rândul său Iulian Alexe, director Marketing & Business Development al Edenred România, cea mai mare companie emitentă de tichete de masă, potrivit datelor proprii.

EdenRed a emis deja primul card de masă, dezvoltat sub sigla MasterCard, fiind dotat cu cip, iar tranzacțiile sunt aprobate de posesor prin introducerea codului PIN. Cardul utilizează de asemenea tehnologia Contactless, care permite efectuarea de plăți rapide, fără necesitatea introducerii codului PIN pentru plăți sub 100 lei, în cadrul unităților care afișează sigla PayPass.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Filmul crimei din Mehedinți! Și-a ucis tatăl, apoi a sunat la 112 să anunțe dispariția...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
Categoria de români care riscă să nu mai primească pensia începând cu 1 octombrie 2024
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
De ce furtuna care va lovi România la final de săptămână se numește “Ashley”! Ce...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare...
Trezi zile de urgie meteo. România va fi dată peste cap
Ea este femeia care și-a ”pedepsit” soțul pentru infidelitate cu o nouă iubită, care e...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Copiii lui Adrian Păunescu şi-au aruncat cuvinte grele: "Lăcomie, ipocrizie și minciună". Cum s-au împotmolit...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Evelyn Nesbit, primul topmodel din lume. „Prima zeiță a sexului din America”