Prima pagină » Știri » TIFF 2012 are un buget de 1,6 milioane de euro și aduce peste 240 de filme din 46 de țări

TIFF 2012 are un buget de 1,6 milioane de euro și aduce peste 240 de filme din 46 de țări

TIFF 2012 are un buget de 1,6 milioane de euro și aduce peste 240 de filme din 46 de țări
TIFF 2012 (Festivalului Internațional de Film Transilvania), ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, care se va desfășura între 1 și 10 iunie, la Cluj-Napoca, are un buget de 1,6 milioane de euro și va aduce în fața publicului 241 de filme din 46 de țări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

TIFF 2012 (Festivalului Internațional de Film Transilvania), ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, care se va desfășura între 1 și 10 iunie, la Cluj-Napoca, are un buget de 1,6 milioane de euro și va aduce în fața publicului 241 de filme din 46 de țări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că a unsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania anunță un adevărat „festin cultural” din care nu vor lipsi proiecțiile speciale, premierele naționale, internaționale sau mondiale, dar nici atelierele și masterclass-urile care au ca protagoniști oaspeți importanți din industria de film, concertele, expozițiile, lansările de carte, DVD-uri sau reviste.

Conform sursei citate, TIFF 2012 are un buget de 1,6 milioane de euro și aduce 241 de filme din 46 de țări, care vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival.

Peste 800 de invitați sunt așteptați în acest an la Cluj-Napoca.

Programul festivalului va fi compus atât din secțiunile deja tradiționale, precum Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât și din secțiuni tematice precum Oameni și zei/ Gods and Men – rezervată filmelor despre religie și credință sau omagiul adus companiei Killer Films, celebra casă de producție fondată de Christine Vachon și Pamela Koffler, care a realizat cele mai importante filme independente americane din ultimii 20 de ani. Printre realizările recente se numără și miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiecție maraton în cadrul festivalului.

„Sărbătoarea cinematografică va avea loc anul acesta în locații precum Cinema «Florin Piersic», Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenților, Institutul Cultural Francez, Cinema Mărăști, Odeon Cineplex, Ursus Open Air (Piața Unirii), Mănăștur Open Air. Muzeul de Artă devine gazda TIFFArt, un program special de evenimente, proiecții și concerte. Castelul Banffy de la Bonțida rămâne una dintre cele mai spectaculoase și mai apreciate locații de evenimente ale festivalului, atât pentru invitații TIFF, cât și pentru public”, a spus Giurgiu.

Secțiunea 100%, care în 2011 a prezentat operele complete ale lui Lucian Pintilie și Pierre Étaix, este dedicată în acest an unuia dintre regizorii cei care au marcat definitiv istoria primului secol de cinema: Stanley Kubrick.

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a declarat, în aceeași conferință de presă, că Danemarca, Australia și China vor fi prezente în cadrul secțiunii Focus cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secțiunea 3×3 aduce un omagiu în acest an regizorilor Claude Lelouch, Ole Christian Madsen și Hitoshi Matsumoto.

În cadrul secțiunii EcoTIFF va avea loc proiecția specială a filmului „GasLand”, un documentar în regia lui Josh Fox despre exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Firmele au început extracții masive pe proprietățile oamenilor, folosind sute de chimicale care au dus la poluarea apei.

Actorul, regizorul și managerul cultural Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalități din teatrul și filmul românesc, va primi Premiul pentru întreaga carieră oferit în fiecare an unei personalități din cinematografia autohtonă. Filmul care l-a consacrat în ochii publicului drept unul dintre cei mai talentați artiști ai generației sale, „Ștefan Luchian”, va fi proiectat în prezența sa, în iunie, de la ora 18.00, la Cinema „Florin Piersic”.

Pe lângă proiecțiile de filme, programul festivalului cuprinde și o serie de masterclass-uri susținute de nume sonore din industria cinematografică internațională. Jan Harlan, producător executiv al câtorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick, va prezenta proiectul lui Kubrick care nu a devenit niciodată film – „Napoleon”, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale cărui filmări urmau să aibă loc și în România. Spectatorii TIFF vor putea afla mai multe despre proiectul monumental al lui Kubrick în cadrul unei întâlniri cu Jan Harlan, dar și al prezentării dedicate volumului enciclopedic „Kubrick”s Napoleon: The Greatest Movie Never Made”, lansat în ediție limitată, de 1.000 de exemplare.

Stanley Kubrick și cariera sa constituie tema unui alt masterclass, susținut de data aceasta de Michel Ciment, critic de film, președinte onorific al FIPRESCI, redactor-șef al prestigioasei reviste Positif și membru în juriul secțiunii Zilele Filmului Românesc.

Alte două masterclass-uri de neratat sunt cele susținute de Pen-Ek Ratanaruang, unul dintre cei mai talentați regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, și Christine Vachon, fondatoarea casei de producție Killer Films.

Giurgiu a adăugat că evenimentele speciale ocupă și în acest an un loc important la TIFF. Strănepoata lui Georges Méliès, Marie-Hélène Lehérissey, și fiul ei, Lawrence Lehérissey, vor susține la castelul Banffy de la Bonțida cine-concertul Georges Méliès. Un program exclusiv de filme ale legendarului cineast francez va fi acompaniat live de muzică originală compusă și cântată la pian de Lawrence Lehérissey. Alături de el, Marie-Hélène Lehérissey va nara povestea, așa cum se întâmpla în cafenelele de la 1900, la proiecțiile de film.

Un omagiu adus muzicii clasice și celor mai reprezentativi interpreți ai genului, „Noseland”, de Aleksei Igudesman și Sebastian Leitner va beneficia de o proiecție specială, în 8 iunie, la Cinema Victoria. Filmul, proiectat la Cluj în premieră mondială, relatează într-o manieră inedită și plină de umor povestea festivalului de muzică clasică organizat anual în Dubrovnik de celebrul violonist Julian Rachlin. În film apar, printre alții, John Malkovich și Sir Roger Moore.

Artistul român comparat adesea cu Marcel Duchamp și curtat de toate marile galerii și muzee din lume, Mircea Cantor, va fi protagonistul unuia dintre evenimentele speciale TIFF 2012. Pentru prima dată, câteva dintre lucrările sale video vor fi proiectate în România, în afara spațiului pentru care au fost concepute inițial, acela al galeriei. Artistul va lua parte la proiecție, publicul din Cluj având ocazia să îl întâlnească și să participe la discuții.

Un alt eveniment special la TIFF va fi dedicat Fundației Arte Vizuale (FAV), care împlinește 20 de ani de la înființare.

Cosmin Bumbutz revine la TIFF cu expoziția „Cuba continuă”, o selecție de fotografii făcute de artist în cei patru ani în care a fost în Cuba. Povestea Cubei și a unui popor „izolat și suspendat în timp” este completată de cartea semnată de Elena Stancu, a cărei lansare va avea loc în cadrul festivalului.

Ediția specială cu numărul 3 a revistei AperiTIFF, creată de TIFF în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York și cu sprijinul ICR, îndrăznește, în primul rând, să ridice întrebări asupra legitimității termenului de Nou Val în cinematografia românească a ultimilor 10 ani. Fidelă politicii de promovare a filmului românesc pe piața internațională, revista apare în limba engleză și acoperă în detaliu actualitatea cinematografică a lui 2012, insistând asupra filmelor care se vor putea vedea în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF, dar și asupra câtorva titluri aflate încă în post-producție, reflectate prin interviuri cu regizorii Marian Crișan, Radu Gabrea, Nae Caranfil, Radu Jude și Tudor Giurgiu.

Programul complet al festivalului, precum și toate noutățile celei de-a unsprezecea ediții se vor regăsi pe www.tiff.ro. În scurt timp, site-ul va avea o nouă înfățișare. Mai atractiv și mai ușor de utilizat, noul site va fi disponibil și în versiunea de mobil, astfel încât cinefilii vor putea fi mereu la curent cu tot ce se întâmplă în festival. Posesorii de iPhone-uri și smartphone-uri (Android sau iOS) vor putea avea acces la cele mai importante informații legate de TIFF (program, locații) prin intermediul unei aplicații speciale, TIFF 2012, ce va putea fi descărcată gratuit.

TIFF TV, platforma video a festivalului, inaugurată în 2011, le va oferi fanilor TIFF, în timpul celor zece zile de festival, transmisiuni exclusive de la cele mai importante evenimente, reportaje și materiale dedicate fiecărei zile, materiale de arhivă, retrospective.

Biletele pentru cea de-a unsprezecea ediție a festivalului vor fi puse în vânzare începând din 28 mai, iar din acest an, ele pot fi achiziționate și on-line prin www.biletmaster.ro

Cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca. O a șasea ediție va avea loc la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Citește și