TIMBRUL DE MEDIU. Din 15 martie intră în vigoare NOUA TAXĂ AUTO. GHID PRACTIC PENTRU ȘOFERI
Vineri, 15 martie, intră în vigoare OUG care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea mașinilor, care va înlocui actuala taxă auto. Timbrul de mediu nu va fi plătit însă de toți.
Prin introducerea timbrului de mediu, pentru mașinile din categoriile Euro 4 și Euro 3 se va plăti la înmatriculare o taxă mai mare cu 10-15 % față de nivelul din prezent. Suma de plată va scădea însă cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 și cu 90% pentru non-euro. În ceea ce privește tehnologiile Euro 5 nivelul taxei va fi asemănător cu cel din prezent.
Șoferii care își vor plăti timbrul de mediu începând din 15 martie au nevoie de cartea de identitate a vehiculului, de documente care atestă dobândirea autovehiculului pentru care se solicită plata timbrului și de rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, arată normele metodologice pentru aplicarea timbrului de mediu aprobate în ședința de Guvern de marți.
Calculul timbrului de mediu îl face agenția fiscală pe raza căreia persoana își are domiciliul. În cazul firmelor, plata se va face la agenția unde aceasta este înregistrată ca plătitoare de taxe și impozite. Potrivit documentului, timbrul se achită în lei la Trezoreriile Statului pe raza cărora șoferii își au domiciliul.
Cum se calculează timbrul
Normele metodologice arată că norma de poluare Euro se regăsește codificată în cartea de identitate a autovehiculului la rubrica 5 „Numărul de omologare”.
Nivelul emisiilor de CO2, exprimat în g/km, este valoarea înscrisă în cartea de identitate a autovehiculului la rubrica „Modificări ce nu afectează performanțele și caracteristicile de folosință ale vehiculului.
VEZI AICI NORMELE METODOLOGICE PENTRU APLICAREA TIMBRULUI DE MEDIU
Documentul prevede că vechimea autovehiculului este calculată ca diferență între data la care se efectuează calculul și data primei înmatriculări.
„În cazul autovehiculelor rulate care se înmatriculează pentru prima dată în România, data primei înmatriculări utilizată la calculul timbrului este data înscrisă la rubrica corespunzătoare a documentului de înmatriculare străin”, se arată în document.
Dacă din documentul de înmatriculare nu reiese data exactă a primei înmatriculări, atunci se va considera dată de referință prima zi a anului de fabricație.
Ordonanța de urgență adoptată de Guvern în urmă cu două săptămâni prevede că noua formulă de calcul pentru timbrul de mediu va fi: suma de plată = [(A x B x(100 – C)]/100, unde: A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menționate in Cartea de Identitate a Vehiculului; B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1; C = cota de reducere a timbrului.
Există însă autovehicule și categorii de persoane scutite de la plata timbrului de mediu la înmatriculare.
Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autoturismele și autovehiculele care aparțin misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, autoturismele persoanele cu dizabilități, autovehiculele Forțelor Armate, Forțelor de Securitate, de Poliție, Jandarmerie, Poliție de Frontieră, Ambulanțe, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride și electrice, autovehiculele intrate potrivit legii în autoritatea privată a statului acordatre cu titlu gratuit, autovehiculelor destinate competițiilor sportive dobândite prin moștenire la doi ani de la data deschiderii succesiuni.
DESCARCĂ DE AICI DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE PENTRU TIMBRUL DE MEDIU
DESCARCĂ DE AICI CEREREA DE RESTITUIRE A TAXEI AUTO 1
DESCARCĂ DE AICI CEREREA DE RESTITUIRE A TAXEI AUTO 2