Întrebat ce recomandări are privind procedurile de ridicare a imunității pentru parlamentari, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat: „Am vorbit în această dimineață despre asta cu președinții ambelor camere ale Parlamentului. Am reiterat poziția noastră că imunitatea parlamentară are legătură, în general, cu activitatea lor de parlamentari și nu acoperă potențiale fapte penale”.
„Președinții ambelor camere au fost de acord cu mine asupra acestui aspect”, a mai spus oficialul european, la conferința de presă de la Reprezentanța Comisiei Europene.
Rugat de o jurnalistă să repete ce a spus întrucât nu a înțeles, Timmermans a răspuns, zâmbind: „Nu ați înțeles sau…Ei bine, de ce au parlamentarii imunitate? Pentru a nu fi urmăriți în justiție în legătură cu activitatea lor, când votează, când prezintă o poziție în Parlament”.
„De asta au imunitate, nu pentru a fi împiedicată urmărirea lor penală. Aceasta e o chestiune diferită. E un principiu cu care ambii președinți ai camerelor au fost de acord cu mine în această dimineață”, a repetat el.
Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, s-a aflat, vineri, în vizită la București.
El a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, și s-a întâlnit cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.