Zeci de tineri intelectuali români din județul Covasna îi trimit, miercuri, președintelui Traian Băsescu, o scrisoare deschisă în care salută concluziile acestuia referitoare la situația din județele Covasna și Harghita.
Dan Manolăchescu, președintele Asociației "Pentru Comunitate" din Covasna, înființată în urmă cu doi ani de peste o sută de tineri intelectuali români din județ, a declarat, miercuri, că scopul scrisorii, care urmează să fie trimisă șefului statului miercuri după-amiază, alături de semnăturile a zeci de tineri intelectuali români din acest județ, este de a semnala importanța "serviciului pe care l-a făcut președintele Băsescu conviețuirii româno-maghiare".
În scrisoarea adresată șefului statului, membrii Asociației "Pentru Comunitate" Covasna salută concluziile președintelui referitoare la situația din zonă, "după ani în care județele Covasna și Harghita nu au fost decât o sursă de capital electoral pentru cei cărora naționalismul a reprezentat doar o vacă de muls în folos personal, ani în care toți politicienii (români și maghiari n.r.) care au trecut prin cele două județe au lăsat în urmă doar spirite inflamate".
 De asemenea, semnatarii scrisorii apreciază că opiniile pe care șeful statului le-a exprimat referitoare la "demagogia naționalistă, politicianismul etnic care ascunde incompetențe", dar și cele privind anumite aspecte ale conviețuirii (învățarea limbii române de către maghiari, posturile pentru români condiționate de cunoașterea limbii maghiare sau cele legate de comunicarea polițiștilor cu etnicii maghiari) au demonstrat un "excelent simț al realității".
În continuare, în document se mai arată că Asociația "Pentru Comunitate" Covasna, fidelă "Manifestului pentru Normalitate" pe care l-a lansat acum mai bine de doi ani, pune la dispoziția președintelui României "întreaga tinerețe, capacitate de muncă și toate resursele" în demersul lui de a "consolida stabilitatea, liniștea și prosperitatea zonei în care vor să trăiască împreună copiii copiilor lor".
 Președintele Asociației, Dan Manolăchescu, a explicat că, în opinia sa, 80 la sută din cele declarate marți de președintele Băsescu reprezeintă o reclamă făcută județelor Covasna și Harghita, adăugând că a fost o abordare total diferită față de declarațiile anterioare ale unor politicieni. "Domnul Băsescu a făcut un serviciu conviețuirii româno-maghiare, ceea este salutabil", a spus Manolăchescu.
 La rândul său, vicepreședintele Asociației, Mădălin Guruianu, a precizat că "după ce a reușit să condamne comunismul, acum președintele a dat a o lovitură și naționalismului". (Mediafax)