Oana Radu este studentă în București și spune că a votat atât pentru europarlamentare, cât și pentru referendumul pentru justiție. Ea a precizat, după ieșirea de la urne, că își dorește o schimbare pentru a nu fi nevoită să plece în străinătate după terminarea facultății.
„Am votat pentru europarlamentare și pentru referendum, pentru legile justiției. (…) Am votat pentru schimbare, pentru mai bine și sper să ajungem și noi la o normalitate să nu fim nevoiți să plecăm din țară. Eu în momentul acesta mă pregătesc să-mi iau licența și sper să rămân totuși în țară, să nu fiu nevoită să plec. Chiar nu-mi doresc și sper să nu fie nevoie”, a spus tânăra.
La rândul său, Elisabeta Vasile, pensionară, a precizat, după ieșirea de la urne, că a votat pentru binele tinerilor, în primul rând. Ea a mai spus în același context, că votul pentru referendum nu aduce nimic benefic.
„Am votat pentru binele poporului, al tineretului și al nostru (al bătrânilor, n.r). Dar cel mai mult pentru al vostru. Pentru voi mai mult”, spune Vasile Elisabeta.
Olga Săndulache, în vârstă de 77 de ani a precizat pentru Mediafax că importanța votului este una majoră și că e de datoria tuturor să-și exercite acest drept. Ea a spus că scopul acestui vot este trezirea la realitate a oamenilor politici.
„Trebuie să votăm, trebuie să ne executăm dreptul. Cum votăm, vedem noi. Important e să venim la vot și să fim bifați că am votat. (…) Prin contribuția noastră, aducem și noi un pic de bine, să zicem că noi îi impulsionăm puțin (pe politicieni, n.r) prin votul nostru, să se trezească puțin la realitate”, declară Olga Săndulache.
Cristina și Cătălin Trifan sunt doi tineri care au venit la vot însoțiți de fetița lor în vârstă de doar câțiva ani. Aceștia au precizat pentru Mediafax că e important ca oamenii să voteze atât pentru europarlamentare, cât și pentru referendum.
Cristina a spus că prezența lor la vot se datoreză necesității schimbării pe care țara o resimte: „Am venit pentru o mică schimbare, nu se știe dacă se va schimba ceva, dar trebuie încercat. Avem datoria să venim până la secție să punem ștampila pe ce considerăm noi că e OK. (…) Bătrânii sunt ușor de manipulat la vârsta lor, ei se bucură la niște bani în plus la pensie, dar nu se gândesc pe termen lung, iar pe noi ne afectează. E o chestie în mintea lor, „domnule mi-a mărit pensia”. Drept dovadă, copiii lor sunt în afară, oare de ce? Și ei sunt singuri aici”.
Soțul acesteia, Cătălin Trifan a spus că în opinia sa, ultimele evenimente politice care au avut loc în țară vor mobiliza puternic electoratul.
„Ce s-a întâmplat în ultima vreme a mișcat foarte multă lume, și o să vină foarte multă lume la vot. (…) Sunt conștient că la sat e manipulare maximă si primarul le spune oamenilor „Vedeți, mergeți la vot, votați cu un anumit partid”, preciează Cătălin Trifan.
Angela Udrea este pensionară și a precizat, după ce a ieșit de la urne, că a votat atât pentru europarlamentare, cât și pentru referendum, motivând că avem nevoie să fim în Europa și că e necesară existența unei justiții drepte.
„Am votat pentru o schimbare în bine, pentru națiunea noastră. Am votat pentru ambele, și referendum și europarlamentare. E foarte important să votăm pentru ambele, deoarece avem nevoie de o justiție dreaptă și corectă și avem nevoie să fim în Europa”, a spus Angela Udrea.
Adriana Luca, de profesie jurist, a precizat pentru Mediafax, că nu a votat la referendum pentru că întrebările nu au fost formulate corect, acest lucru derutând în opinia sa, mai multă lume.
„Nu avem cunoștințe juridice, să vedem dacă acele întrebări sunt corecte. Nu sunt formulate corect, asta a derutat multă lume. Și noi vorba aia suntem oameni cu carte, dar ce fac cei ce nu înțeleg?”, a explicat Luca Adriana.
Duminică, 26 mai, românii își aleg reprezentanții în Parlamentul European și în aceeași zi are loc și referendumul pe teme legate de justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis. Cetățenii votează în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, pe trei buletine de vot.