TITULARIZARE 2012. Andronescu: Rata de promovare – 48,06 %, înainte de contestații

TITULARIZARE 2012. Andronescu: Rata de promovare - 48,06 %, înainte de contestații
Publicat: 07/08/2012, 20:06
Actualizat: 07/08/2012, 20:06

Promovabilitatea la concursul de titularizare în învățământ este de 48,06 %, înainte de contestații, aproape comparabilă cu cea de la bacalaureat, a declarat, marți, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, potrivit căreia rezultatele „nu sunt de natură să ne mulțumească”.

„Ca să fii profesor, trebuie să fii un exemplu pentru elevi. Dacă rezultatul la titularizare este aproape cu cel de la bacalaureat, este îngrijorător”, a mai spus ministrul Educației.

La concursul de titularizare de anul acesta, 220 de candidați au obținut nota maximă, 10, iar promovabilitatea, respectiv ponderea celor care au obținut minimum nota 7,00, a crescut sensibil față de 2011, când a fost de 31,64%.

Potrivit rezulatelor centralizate de minister, 11,52% dintre candidați au obținut note între 5 și 5,49, 8,16% – între 5,50 și 5,99, 8,92 – între 6 și 6,49, 3,74% – între 6,50 și 6,99, 14,01% – între 7 și 7,49, 9,17% – între 7,50 și 7,99, 8,38% – între 8 și 8,49, 6,92% – între 8,50 și 8,99, 5,71% – între 9 și 9,49, iar 3,01% – între 9,50 și 9,99.

Ministrul Educației a mai spus că există o rată de promovabilitate mică în județe precum Ilfov, Giurgiu sau Caraș-Severin, în primul înregistrându-se o promovabilitate foarte scăzută și la bacalaureat.

Andronescu a anunțat că, în perioada următoare, va fi alcătuită o listă a universităților de unde provin acești candidați, care va fi dată publicității pe site-ul ministerului.

Ecaterina Andronescu a mai spus că, la fel ca la definitivat, se constată „un salt” spre limita de promovabilitate, respectiv în zona 6,99-7,00, motiv pentru care va solicita inspectoratelor școlare să analizeze rezultatele, iar evaluatorilor, să fie la fel de exigenți și cu această grupă de candidați.

La titularizare au fost înscriși 39.074 de candidați, dintre care, după probele practice, au rămas în concurs 35.602. După proba de dosar, au trecut 35.450, iar 28.373 s-au prezentat la proba scrisă. Dintre aceștia, 40 de candidați au fost eliminați ca urmare a unor tentative de fraudă, iar 2.843 de candidați s-au retras – 2.607 din motive personale, iar 236, din motive medicale, potrivit ministerului.

Contestațiile vor fi înregistrate marți și miercuri, la sediile inspectoratelor școlare județene, rezultatele finale urmând să fie afișate în 10 august.

Repartizarea pe posturi a candidaților care au obținut cel puțin media 7,00 se va realiza, la nivelul centrelor de concurs, în 13 august, iar a celor care au luat cel puțin 5,00, în 16 august.

La examenul de titularizare sunt disponibile 6.692 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată și 31.539 de posturi didactice/catedre vacante/rezervate pentru angajare pe perioadă determinată.

Întrebată fiind dacă vor fi acceptați și candidați cu note sub 5, Andronescu a declarat că „speră să nu se ajungă acolo”. „Mi-aș dori ca în sistem să nu intre candidați care nu au promovat titularizarea sau care au luat note sub 5. Mai repede să găsim doritori printre cei care sunt în stagii doctorale sau care au absolvit anul acesta. De asemenea, putem spune că nu toți cei care au promovat titularizarea au un loc asigurat la repartizare, pentru că sunt doar șase mii de locuri în învățământ pentru perioadă nedeterminată”, a spus ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a subliniat că titularizarea „trebuie păstrată”, ca „filtru” care să fie urmat de alte evaluări anuale. „Sunt mai multe măsuri pentru a ridica ștafeta la titularizare, nu neapărat ridicarea pragului de notare”, a conchis Andronescu.

Ministrul Educației declara recent că intenționează să ridice „ștacheta” la examenul de titularizare de anul viitor, anul acesta fiind prea târziu să modifice media cu care acesta poate fi promovat.

Promovabilitatea la titularizare a fost, anul trecut, de 70,31%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Ea este Larisa, tânăra care a sfârșit alături de tatăl ei în râul Buzău. Ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat...
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Cea mai rară gaură neagră din Calea Lactee, ascunsă după 7 stele care „nu ar...