Prima pagină » Știri » Toader anunță „un plan coerent” pentru situația din închisori. „În noiembrie mă voi prezenta la Curtea Europeană”

Toader anunță „un plan coerent” pentru situația din închisori. „În noiembrie mă voi prezenta la Curtea Europeană”

Toader anunță
Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, miercuri, la Parlament, că există un plan coerent privind condițiile din închisori, urmând ca în luna noiembrie să meargă la Curtea Europeană pentru a prezenta foaia de parcurs, așa cum a recomandat CEDO.

„Avem un plan și avem un plan coerent. Chiar astăzi avem audieri, spre exemplu, pentru desemnarea unora dintre directorii de penitenciare, unde funcția este vacantă. În repetate rânduri am făcut cunoscut că foaia de parcurs trebuie să o prezentăm până în ianuarie 2018, dar în luna noiembrie eu mă voi prezenta la Curtea Europeană, la Guvern întâi, apoi la Curtea Europeană cu foaia de parcurs. Vă pot spune că, între timp, în repetate rânduri, am vorbit la Curtea Europeană și știm ce avem de făcut și ce trebuie făcut. Sunt măsurile pe palier legislativ, iar mâine intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, deținutul are beneficiul unui număr de șase zile care se consideră efectiv executate.

„Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine vor fi deținuți care vor fi puși în libertate, după care tot prin intrarea în vigoare a legii foarte mulți deținuți vor dobândi beneficiul/vocația de a solicita liberare condiționată”, a explicat ministrul.

Toader a făcut referire și la alte măsuri privind condițiile din penitenciare.

„Avem la Ministerul Justiției în lucru un proiect de lege care prevede că o parte din pedeapsă, partea finală a pedepsei sau pedeapsa integrală poate fi executată în regim de supraveghere electronică cu acea brățară electronică. După aceea vedem care va fi soarta legii privind grațierea, lege care a trecut de primă cameră și a trecut la cameră decizională. Pe planul celălalt, avem achiziționat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni. Preluăm de la MApN o locație, trei foste unități militare, de la Unguriu, din Buzău, prin HG, pentru ANP și vom declanșa procedura, studiul de fezabilitate și toate celelalte. Înființăm acel institut pentru perfecționare, formare inițială și continuă de la Pantelimon, sediul fostului Parchet Național Anticorupție”, susține ministrul.

Tudorel Toader a precizat că în ultima perioadă „numărul de intrări în penitenciar este mai mic decât numărul de ieșiri, de eliberări”.

În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea pilot în cauza Rezmiveș și alții împotriva României, prin care a reiterat existența unei probleme în ceea ce privește suprapopularea din centrele de reținere și din penitenciarele din România.

CEDO a recomandat măsuri suplimentare din partea autorităților, fie de natură logistică, fie de politică penală, dând un termen de șase luni pentru găsirea soluțiilor și prezentarea unui plan.
Între timp, toate dosarele aflate spre soluționare la CEDO sunt suspendate examinării. 

Citește și