Prima pagină » Știri » Toader: CCR nu trebuie să dea termen de revocare

Toader: CCR nu trebuie să dea termen de revocare

Toader: CCR nu trebuie să dea termen de revocare
Toader: CCR nu trebuie să dea termen de revocare

Tudorel Toader a afirmat că decizia CCR nu produce efecte din momente diferite.

„Personal sunt ferm convins că în decizie nu trebuie să spui că președintele va emite în 10, 20 de zile, cum au spus unii. Putem argumenta răspunsuri pentru că nu avem toți pregătire juridică la fel. Cert e că orice decizie e producătoare de efecte juridice, orice decizie produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial”, a spus Toader.

Întrebat ce sancțiuni riscă președintele dacă nu pune în aplicare decizia, ministrul Justiției a răspuns: „Treci bulevardul necorespunzător, primești amendă. Dacă conduci la volan băut, e stare de pericol. Dacă încalci Constituția, mergi pe o treapă, cea mai așa, încalci treapta cea mai superioară, dar nu ai nici amendă sau închisoare. Toți trebuie să îndeplinim obligațiile dobândite din legea fundamentală în baza unui principiu al loialității față de valorile constituționale. Am mai spus: nu cred că președintele, indiferent cine va fi, va da românilor un exemplu de nerepectare a Legii fundamentale. Nu avem amendă sau închisoare, dar avem obligația respectării Constituției. Nu cred că românul va privi favorabil o conduită posibilă în care eu nu cred, de nerespectare a unei decizii a CCR, de nerespectare a Constituției, nu cred asta. Până la urmă, sancțiunea supremă, puterea asta vine de la popor și alegătorii te pot sancționa la momentul corespunzător”.

Curtea Constituțională a României (CCR) publică joi, pe site-ul instituției, motivarea deciziei care stabilește că există un conflict constituțional între Ministerul Justiției și Președinție, iar șeful statului trebuie să semneze decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Pe 30 mai, CCR a stabilit, cu majoritate de voturi, existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA. Curtea Constituțională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existență a conflictului instituțional între președinte și ministrul Justiției, că șeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că va aștepta motivarea CCR referitoare la revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, adăugând însă că procurorii nu trebuie să fie „controlați politic” și că aceștia sunt sub autoritatea, nu în subordinea ministrului Justiției.

Autor

Citește și