„Avem o invitație la o discuție cu caracter general și urmează să discutăm. Nu este nimic în neregulă. Totul este legal”, a declarat Augustin Lazăr, înainte să intre la discuții.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va avea marți o întrevedere cu procurorul-șef interimar DNA, Anca Jurma, pentru a discuta, printre altele, despre delegările din instituție. Întâlnirea va avea loc la ora 10.00, la sediul Ministerului Justiției.
DNA a informat, luni, că toți procurorii delegați pe funcții de conducere și de execuție în cadrul Direcției îndeplinesc condițiile legale și, la acest moment, nu există procurori detașati la DNA de la alte parchete sau instituții. În Direcție sunt 43 de procurori delegați.
Direcția Națională Anticorupție informează că toți procurorii din cadrul Direcției, „delegați pe funcții de execuție și pe funcții de conducere îndeplinesc condițiile legale”, iar situația arată în felul următor: numărul procurorilor delegați la DNA de la alte parchete este 12; numărul procurorilor numiți în DNA și delegați în funcții de conducere este 26; numărul procurorilor de la alte parchete delegați în DNA în funcții de conducere este 3; numărul procurorilor numiți în DNA și delegați la alte parchete este 2.
„Delegarea s-a făcut în baza art. 57 alin 7 din Legea 303/2004, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Precizăm că, pana la data de 6 august 2018, dintre procurorii delegați în funcții de execuție de la alte parchete, un număr de 6 procurori aveau o vechime între 6 și 8 ani. La ședința din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuție situația celor 6 procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub imperiul dispozițiilor legale în vigoare la data emiterii.
„Ca urmare a colegiului de conducere al DNA din data de 1 august 2018, s-a solicitat la PICCJ un punct de vedere asupra oportunității menținerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 și 8 ani și, eventual, încetarea delegării acestor procurori. La data de 6 august 2018, deși PICCJ a apreciat că „nu poate fi pusă în discuție legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiție de vechime pentru delegarea procurorilor în funcție de conducere și execuție”, cu toate acestea „PICCJ a dispus încetarea celor șase delegări care nu au o vechime de cel puțin opt ani în funcție, pentru motive de oportunitate”, mai spune DNA.
În ceea ce privește detașarea procurorilor la DNA de la alte parchete/instituții, instituția informează că nu există nicio situație de acest fel.