Prima pagină » Știri » Toader: Nu doresc ca magistratul să răspundă, dar doresc ca în lege să fie o prevedere care să îl responsabilizeze

Toader: Nu doresc ca magistratul să răspundă, dar doresc ca în lege să fie o prevedere care să îl responsabilizeze

Toader: Nu doresc ca magistratul să răspundă, dar doresc ca în lege să fie o prevedere care să îl responsabilizeze
Detalii pe Gândul.

„În România, nimeni nu e deasupra legii. În România, cine greșește plătește. Prin urmare, avem două trepte, două garanții de ordin de constituțional, care spun așa: că statul răspunde pentru despăgubirile materiale, cauzate prin gravă neglijență și rea credință. Prin urmare, cetățeanul care e victima unei erori judiciare are garanția că statul îl despăgubește. După care statul se întoare împotriva magistratului și mai urcă o treaptă, o garanție. Dacă magistratul a acționat cu rea-credință, gravă neglijență, atunci magistratul va fi tras la răspundere și statul se îndreaptă, trebuie să se îndrepte – nu că are dreptul și are posibilitatea. Pentru că, să nu uităm un lucru: de ani de zile atâtea erori judiciare am văzut, de ani de zile niciodată Ministerul Finanțelor nu s-a încercat măcar să se întoarcă împotriva unui magistrat. Eu am spus și repet: nu doresc ca magistratul să răspundă, dar doresc -și mi se pare firesc – ca în lege să fie o prevedere care să îl responsabilizeze, să îl facă mai atent în actul decizional. Pentru că, până la urmă,un magistrat, un singur om decide soarta altui seamăn de-al lui. Și atunci, dacă ai două garanții pentru un magistrat, trebuie să ai măcar una pentru cetățean, care se simte protejat, prin faptul că magistratul este responsabilizat”, a spus Toader, la Senat.

Ministrul Justiției a spus a anunțat că joi și vineri se vor desfășura lucrările plenare ale Comisiei de la Veneția, iar el va participa în calitate de membru titular reprezentant al României.

„Plenara Comsiei de la Veneția are o ordine de zi. Eu particip acolo în calitate de membru titular și nu merg într-o altă calitate. Evident că vor fi discuții. Sunt convins că vor fi întrebări. Sunt convins că voi formula răspunsuri la întrebările care mi se vor pune. Eu nu merg la Comisie să modific ordinea de zi a Comisiei, eu nu merg la Comisie cu draft-ul de solicitare a avizului, pentru că proiectul de lege a plecat de la minister și nu mai este în competența mea legală. Fiecare participant la mecanismul de adoptare își va spune punctul de vedere. Comisia și Parlamentul vor decide la rândul dânșilor. Cel puțin din punctul meu de vedere nu este loc de negociere, cum ar fi de exemplu mult discutata temă a răspunderii magistraților. Noi ne-am exprimat un punct de vedere, ni-l menținem și nu are decât comisia să decidă, nu are decât Parlamentul să decidă”, a mai spus sursa menționată.

Citește și