Tudorel Toader a declarat că reprezentanții Serviciilor de Probațiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea a celor eliberați în urma intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu. De cealaltă parte, reprezentanții Serviciului de Probațiune Iași susțin că doar cei care au o hotărâre judecătorească și un rest de pedeapsă de doi ani ajung să fie în supravegherea acestei instituții.
„Imaginați-vă ce ar fi însemnat ca eu în calitate de ministru al Justiției să spun
Întrebat dacă se așteaptă la o eventuală creștere a ratei infracționalității, ministrul Justiției a declarat că speră ca acest lucru să nu se întâmple.
„Dinamica infracționalității este într-o continuă schimbare. Direcțiile de Probațiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberați, în condițiile acestei legi privind recursul compensatoriu. Vă dau un exemplu. Dacă ai un deținut care avea șase ani de executat și a executat efectiv cinci ani, el are beneficiu de un an. Acum, dacă a stat cinci ani efectiv în penitenciar, ce a avut de învățat, ce învățăminte a tras de pe urma pedepsei sigur au fost trase cu bunele și cu relele lor. Nu știu, vom vedea. Sper să nu existe, să spunem, o dinamică crescândă a ratei criminalității”, a declarat ministrul Justiției.
Tudorel Toader a explicat faptul că în luna septembrie a avut o întâlnire cu șefii Serviciilor de Probațiune.
„Am discutat la București, la Ministerul Justiției, toate dificultățile întâmpinate în activitatea dânșilor, toate măsurile pe care trebuie să le luăm și le vom lua pentru îmbunătățirea activității. Cu siguranță, în fața acestor eliberări fac o prioritizare a măsurilor pe care trebuie să le ia, prioritizare în care intră și aducerea sub supraveghere imediată a celor care au ieșit sau ies din penitenciar pe baza recursului compensatoriu”, a mai spus ministrul.
În schimb, reprezentanții Serviciului de Probațiune Iași susțin că nu știu nimic despre măsuri suplimentare și explică faptul că oricum puțini din cei care ies din închisori ca efect al legii 169/2017 intră în competența lor.
„Nu pot comenta această declarație (n.r. privind măsurile suplimentare) pentru că nu știu despre ce este vorba. Poate au existat consultări la nivel de minister, mă refer cu Direcția Națională de Probațiune. Noi nu am informați despre acest lucru. Și în afara cadrului legal noi nu putem acționa”, a declarat Oana Paicu, șef serviciu delegat al Serviciului de Probațiune Iași.
Oana Paicu a explicat și faptul că, în acest moment, Serviciul de Probațiune nu are informații clare despre numărul celor care vor ieși din Penitenciarul Iași și vor fi de competența instituției pe care o conduce, deoarece, potrivit Codului penal, a legii de funcționare a Serviciilor de Probațiune și a legii privind executarea pedepselor neprivative de libertate, sunt sub supraveghere doar cei care îndeplinesc anunite condiții.
„Din aceste prevederi legale tragem concluzia că în competența Serviciilor de Probațiune vor intra numai acei liberați condiționat care în baza unei sentințe penale, în baza unei hotărâri judecătorești sunt încredințați în mod expres, în supravegherea serviciului, condiția să aibă un rest de pedeapsă de 2 ani sau mai mare. Deci dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții strict prevăzute de lege, Serviciile de Probațiune nu sunt competente pentru a prelua aceste persoane eliberate condiționat în urma noii legi”, a declarat Oana Paicu.
Întrebată dacă există vreo instituție care să îi supravegheze pe cei ieșiti din penitenciare, șefa Serviciului de Probațiune Iași a declarat a infirmat.
„Dacă nu sunt de competența noastră nu există o instituție abilitată în acest sens prin lege cu supravegherea persoanelor eliberate condiționat”, a explicat Oana Paicu.
Potrivit reprezentanților Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, 39 de persoane au fost eliberate la termen de joi și până luni, iar luni au fost discutate 86 de dosare în comisia de eliberare condiționată.