Prima pagină » Știri » Toamna a deschis noua rută a imigranților prin România. HARTA punctelor pe unde încearcă să treacă frontiera

Toamna a deschis noua rută a imigranților prin România. HARTA punctelor pe unde încearcă să treacă frontiera

Primele două săptămâni ale lunii septembrie au adus la frontierele României mai mulți imigranți ilegali ca în orice altă lună din acest an, după ce și în luna august se înregistrase un record. Aproape zilnic, Poliția de Frontieră anunță interceptarea unor grupuri de imigranți sau refugiați care încearcă să pătrundă ilegal în România, pentru a trece mai departe către Occident. După ce Ungaria a înălțat un gard metalic la granița cu Serbia, două dintre cele mai „atacate" sectoare de frontieră românești sunt la Sânnicolau Mare și Lunga, în regiunea unde se întâlnesc granițele României cu cele ale Serbiei și ale Ungariei. Cu toate acestea, statisticile oficiale ale Poliției de Frontieră consultate de Gândul arată că numărul imigranților ilegali din România este în continuare foarte scăzut, oficialii susținând că „România nu se confruntă cu un aflux". Într-adevăr, în ciuda exploziei imigraționiste din lunile august și septembrie, numărul total al imigranților ilegali din 2016 este în scădere cu aproape 40% față de perioada similară a anului trecut. Cei mai mulți provin din Siria și Afganistan, dar și albanezii sau kosovarii își caută drumul către Occident trecând ilegal granițele românești.

Toamna aduce cu ea cel mai important aflux de imigranți ilegali și refugiați cu care s-a confruntat România în 2016. Aproape zilnic, Poliția de Frontieră anunță prinderea la granițe a unor grupuri care vin singure sau cu călăuze plătite, încercând să treacă ilegal granițele către Occident. Chiar dacă cifra este mică, cei 137 de imigranți prinși de Poliția de Frontieră că voiau să intre sau să iasă ilegal din România reprezintă vârful anului 2016 din acest punct de vedere, iar cifra este valabilă doar pentru perioada 1-13 septembrie. Luna august a adus cu sine de asemenea un vârf pentru anul 2016, 111 imigranți ilegali fiind opriți de polițiștii de frontieră români la granițe.

Cu toate acestea, statisticile imigrației ilegale sunt în scădere în România. În perioada ianuarie-septembrie 2016 au fost depistați 666 de imigranți ilegali sau refugiați care încercau să treacă granițele românești. Spre comparație, în perioada similară a anului 2015, au fost prinse 1.076 de persoane în această ipostază, scăderea fiind astfel de 38%, conform statisticilor Poliției de Frontieră, transmise gândul.

Cei mai mulți încearcă să intre sau să iasă ilegal din România pe la „frontiera verde”, ascunzându-se în autovehicule sau folosind acte false, conform Poliției de Frontieră. Totuși, există și tentative de a trece Dunărea cu ambarcațiuni. În septembrie, doi irakieni, printre care un copil de 5 ani, au fost găsiți înecați în Dunăre, după ce ambarcațiunea lor s-a răsturnat, iar alți 4 irakieni au fost găsiți naufragiați de polițiștii bulgari pe insula Dobrina de pe Dunăre, în apropiere de Calafat.

România nu se confruntă cu un aflux de persoane care încearcă să treacă fraudulos granița. Cu toate că în ultima perioada (august-septembrie 2016) s-au înregistrat mai multe cazuri de trecere ilegală a frontierei, în ansamblu, indicatorii de migrație ilegală la nivel național se înscriu pe aceeași linie fluctuantă cu cea a datelor înregistrate în perioada 2015 – prezent și sunt mult mai mici decât cifrele înregistrate la nivel european. Fenomenul migrației ilegale la frontiera României se păstrează în continuare scăzut, dar situația este atent monitorizată”, precizează Poliția de Frontieră pentru gândul.

În primele nouă luni ale anului 2016, dintre cei 666 de cetățeni străini prinși că voiau să treacă ilegal frontierele românești, 472 încercau să intre în România, iar 194 voiau să iasă. Polițiștii de frontieră au depistat și 52 de călăuze care organizau contra cost grupuri de refugiați și imigranți pentru a-i trece prin România către Vest. Dintre aceste călăuze, doar 20 erau români, restul de 32 fiind bulgari, turci, sârbi, ucraineni, dar și din Bangladesh.

Cei prinși că voiau să treacă ilegal frontierele provin cei mai mulți din Siria (157), Afganistan (80), Pakistan (67), Turcia (49), Irak (41), dar și din Albania (36), Maroc (29), Kosovo (28), Sri Lanka (23) sau Somalia (18). Au mai existat imigranți ilegali din Iran, Bangladesh sau Vietnam, prinși la granițele românești, conform datelor Poliției de Frontieră.

Luna

Imigranți pe ambele sensuri intrare-ieșire

Ianuarie 2015

61

Februarie 2015

149

Martie 2015

195

Aprilie 2015

209

Mai 2015

179

Iunie 2015

90

Iulie 2015

80

August 2015

113

Septembrie 2015

113

Octombrie 2015

87

Noiembrie 2015

88

Decembrie 2015

37

Ianuarie 2016

103

Februarie 2016

81

Martie 2016

52

Aprilie 2016

85

Mai 2016

30

Iunie 2016

26

Iulie 2016

41

August 2016

111

1-13 Septembrie 2016*

137

România, la confluența dintre ruta balcanică și cea estică a imigranților ilegali. Cum a împins gardul Ungariei migrația prin România

Sectoarele de frontieră unde au fost prinși cei mai mulți imigranți ilegali în acest an și mai ales în lunile record august și septembrie, conform Poliției de Frontieră, sunt Giurgiu (Bulgaria), Calafat (Bulgaria), Lunga și Sânnicolau Mare (confluența dintre Ungaria, Serbia și România, în zona Beba Veche).

Anul trecut, Ungaria a început construirea unui gard din sârmă ghimpată la granița cu Serbia, care se întinde pe aproximativ 500 de kilometri. De asemenea, ungurii au anunțat că intenționează să ridice un gard și la granița cu România, în zona unde aceasta se învecinează și cu Serbia, însă planul nu a fost pus în aplicare până acum.

Amplasarea acestui gard a mutat ruta balcanică a imigranților către Croația, însă există tot mai dese apariții și la capătul dinspre România, care se interpune pentru câțiva kilometri între Serbia și Ungaria, în zona Beba Veche.

Această zonă de frontieră care intră în jurisdicția Poliției de Frontieră Timișoara beneficiază de măsuri sporite de securitate, conform datelor oferite gândul. Aici, polițiștii de frontieră patrulează însoțiți de jandarmi și de polițiști, zilnic, la frontiera verde, iar echipajele de la sol au sprijinul aerian al unui elicopter al Inspectoratului General de Aviație, atât ziua, cât și noaptea.

România se află de altfel la confluența dintre două rute majore de imigrație ilegală, fiind însă ocolită până acum de afluxurile importante din 2015 și 2016.

Ruta Balcanilor de Vest este a doua cea mai folosită de imigranții și refugiații din Orientul Mijlociu. Conform Frontex, în perioada ianuarie-august 2016, aici au fost înregistrați peste 122.000 de imigranți ilegali. Ruta pornește din Grecia, prin Macedonia, Serbia, apoi Ungaria și Croația. După ce Ungaria a construit gardul în 2015, fluxul acestei rute s-a mutat către Croația. De aici, obiectivele sunt Austria și Germania sau mai departe. Cei mai mulți imigranți care au folosit această rută în 2015 au fost sirienii, irakienii și afganii, conform Frontex.

O altă rută folosită de imigranții ilegali este cea Estică, aceasta fiind însă foarte puțin folosită în 2016, când au fost opriți aici doar 732 de imigranți. Granița UE cu Belarus, Moldova, Ucraina și Rusia se întinde pe aproximativ 6.000 de kilometri și este greu de controlat, conform Frontex. Totuși, în 2015, imigranții ilegali au preferat tranzitul prin Ucraina direct către Ungaria și Slovacia, evitând România. Ruta a fost folosită în 2015, în principal de către georgieni și ruși, dar și de somalezi sau afgani și de cetățeni din republicile ex-sovietice din Caucaz și Asia Centrală.

Cronologia cazurilor de imigranți ilegali prinși în România în lunile august-septembrie:

– 21 septembrie: doi sirieni (mamă și copil de patru ani) și doi irakieni au fost prinși încercând să intre pe jos, pe câmp, din Serbia în România, în zona Moravița. Ei voiau să ajungă în Occident.

– 20 septembrie: un grup de 6 irakieni și doi sirieni, dintre care doi minori (cel mai mic de 4 ani), au trecut Dunărea cu două ambarcațiuni, dinspre Bulgaria, în zona Bistreț, județul Dolj. Ei voiau să ajungă în Austria și au plătit fiecare între 2.000 și 3.500 de dolari unei călăuze. Au venit din Turcia în Bulgaria, s-au cazat la Sofia într-un hotel, apoi un bulgar i-a adus la malul Dunării cu un autovehicul și i-a urcat pe cele două ambarcațiuni de mici dimensiuni.

– 19 septembrie: 5 egipteni, un algerian și un pakistanez au încercat să intre pe jos din Serbia în România, pe la Moravița.

– 18 septembrie: doi irakieni au fost prinși la Calafat, ascunși într-un tir care transporta calorifere din Turcia către Marea Britanie. Șoferul a alertat polițiștii când unul dintre imigranți a început să lovească din interior prelata tirului.

– 17 septembrie: doi kosovari de 20 și 25 de ani au vrut să intre din Serbia în România, în zona Beba Veche, prin lanul de porumb.


– 13 septembrie: o rețea de trafic de imigranți a fost prinsă în zona Cenad (Timișoara), cu sprijinul Poliției și al DIICOT. Au fost prinși 24 de imigranți și 4 călăuze, care încercau să treacă noaptea, pe jos, frontiera din România în Ungaria. Imigranții erau sirieni, iar călăuzele sârbe.

– 12 septembrie: un grup de 11 imigranți (8 afgani, doi pakistanezi și un iranian) cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani a fost oprit în timp ce încerca să intre în România din Serbia, pe jos, pe câmp, în zona Valcani-Beba Veche.

– 12 septembrie: un grup de 30 de imigranți (29 de afgani și un pakistanez) a încercat să intre din Serbia în România, pe la Sânnicolau Mare.

– 11 septembrie: 4 kosovari au fost prinși pe malul râului Mureș, îndreptându-se către localitatea de frontieră Saravale (zona Sânnicolau Mare). Tinerii kosovari se aflau la a doua tentativă de trecere ilegală a frontierei  către Ungaria, ei mai fiind prinși o dată pe 6 septembrie de polițiștii români și predați către Inspectoratul General pentru Imigrări.

– 11 septembrie: un grup de 20 de imigranți care solicitaseră azilul în România (12 sirieni, 7 irakieni și un iranian) au încercat să iasă ilegal în Ungaria, prin zona Turnu (Arad). Din grup făceau parte și 7 copii, cel mai mic având 2 ani.

– 10 septembrie: 10 imigranți (9 sirieni și un irakian, dintre care doi copii și patru femei) au fost găsiți în vama Giurgiu, ascunși într-un tir bulgăresc cu paleți și ambalaje de hârtie, vrând să intre în România din Bulgaria, cu direcția Viena, Austria. Oamenii au declarat că ar fi trebuit să-i ofere șoferului bulgar de tir câte 4.000 de euro de persoană. Șoferul a declarat că nu știa de existența imigranților, spunând că a preluat tirul încărcat și sigilat, de la firma exportatoare și urmând să-l ducă în Germania.

– 9 septembrie: 8 persoane (doi sirieni și șase irakieni) au fost ajutate de doi români să intre în România din Bulgaria, pe la Giurgiu, ascunzându-i într-un spațiu special amenajat sub o platformă de transport autoturisme. Polițiștii i-au depistat după ce platforma a trecut peste două limitatoare de viteză din vamă, iar de dedesubt s-au desprins mai multe cartoane și un covor. Cinci dintre imigranți ceruseră deja azilul în Bulgaria.

– 8 septembrie: doi kosovari au fost prinși în zona Beba Veche, unde se întâlnesc cele trei granițe română, sârbă și ungară, venind prin porumb din Serbia în România, cu direcția Occident.

– 16 august: 12 sirieni (dintre care 5 copii) au fost prinși când voiau să iasă către Ungaria, fiind transportați cu mașina (un Opel Astra) unui bulgar, în zona Vărșand (Arad). Cei 5 copii (cel mai mic de un an) erau ascunși în portbagajul mașinii, iar în mașină erau înghesuiți restul de 7 imigranți și șoferul. Bulgarul de 52 de ani urma să primească la destinație 500 de euro. Polițiștii nu precizează de unde îi preluase bulgarul cu mașina pe cei 12 sirieni.

– 15 august: doi sirieni de 16 și 19 ani au fost prinși la Bechet, sub patul de odihnă din cabina unui șofer de TIR turc. Tirul transporta fructe din Turcia în Danemarca. Cei doi imigranți au fost prinși cu ajutorul unui aparat care detectează bătăile inimii. Cei doi sirieni au declarat că au plecat în iulie din Turcia, sperând să ajungă în Germania, sub îndrumarea telefonică a altui sirian. Ei au fost preluați dintr-o parcare din Bulgaria de șoferul turc.

– 15 august: 4 algerieni și un marocan au fost prinși în zona Dudeștii Vechi (Sânnicolau Mare), intrând pe jos dinspre Serbia în România. Ei au spus că voiau să ajungă în state din Vestul Europei, la rude.

– 12 august: doi afgani de 22 de ani au fost prinși în zona Sânnicolau Mare, încercând să treacă în Ungaria. Ei voiau să ajungă în Vest, să muncească.

– 11 august: 5 irakieni au fost prinși la Calafat, ascunși în microbuzul unui șofer bulgar, încercând să intre în România. Cei cinci intraseră ilegal în Turcia, apoi în Bulgaria și de aici voiau să treacă prin România, către Germania. Șoferul microbuzului urma să primească 5.000 de euro.

– 9 august: doi kosovari au fost prinși pe câmp, intrând din Serbia în România, în zona Moravița.

Citește și