Toate femeile angajate în Poliția Iași, chemate la audierile dispuse de Ministerul de Interne
Peste o sută de angajate ale Poliției Iași au fost chemate, sâmbătă, la sediul instituției, pentru a fi audiate, cu scopul stabilirii dacă au fost hărțuite sexual sau discriminate la locul de muncă, liderul sindical al polițiștilor ieșeni calificând acțiunea drept „neserioasă”.
Toate femeile angajate în Poliția Iași au fost chemate, sâmbătă, la sediul instituției, pentru a fi audiate de membrii comisiei trimise de Poliția Română, pentru a se stabili dacă au fost hărțuite sexual sau discriminate la locul de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unor surse din cadrul Poliției ieșene, toate angajatele au fost chemate într-o sală, pentru a li se prezenta amănunte despre acțiune, după care, primele care au discutat cu membrii comisiei au fost polițistele din afara municipiului Iași.
Aceleași surse au precizat că întreaga acțiune ar urma să dureze câteva zile.
Liderul sindicatului polițiștilor ieșeni, Vasile Ciuhureanu, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că este „o acțiune neserioasă, pompieristică și făcută în mod neprofesionist”.
El a precizat că șefii Ministerului de Interne au precizat că vor trimite în teritoriu sociologi și psihologi, care să stea de vorbă cu angajatele, dar că unul dintre cei doi membri ai comisiei care au ajuns la Iași este „un specialist în ședințele de trageri cu pistolul”.
„Este o chestie neserioasă. Există DGIPI, se puteau solicita informații prin această structură, dacă existau suspiciuni. Dacă cei din minister vor într-adevăr să treacă la curățenia de primăvară, în curând va avea loc bilanțul pe inspectorate. Sper să aibă curaj să invite și liderii sindicali din teritoriu la discuții, pentru că se comit abuzuri crase în teritoriu. Unii șefi au transformat Poliția în SRL-uri”, a mai spus liderul sindicatului polițiștilor ieșeni, Vasile Ciuhureanu.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dispus o serie de controale la inspectoratele județene de poliție cu privire la respectarea principiilor de etică și deontologie profesională, pentru a fi identificate și sancționate practici discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte neconforme. Din echipele de verificare vor face parte sociologi, psihologi, dar și ofițeri din structurile de control.
Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanșat în seara de 26 decembrie, când polițista Melania Renghea de la Poliția Balș și fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susține că polițistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.