Tobă: Este prematur să spun dacă cel care a spart luneta mașinii lui Barbu este în vreo organizație
Șeful Poliției Române, Petre Tobă, a declarat luni că în dosarul privind incidentele în care a fost implicat Daniel Barbu au fost audiate peste 40 de persoane și cel care ar fi spart luneta mașinii nu a fost reținut, precizând că este prematur să spună dacă acesta este în vreo organizație.
„Deocamdată este prematur, iar ancheta este în curs de desfășurare, deci nu vă pot spune dacă această persoană face parte din vreo organizație”, a spus Petre Tobă, întrebat dacă cel care a spart luneta mașinii în care se afla ministrul Daniel Barbu este într-o organizație.
Petre Tobă a precizat că principalul suspect în acest caz nu este reținut, dar că au fost audiate până în prezent peste 40 de persoane, pentru stabilirea participației acestora la incidentul din seara zilei de 17 octombrie, în care a fost implicat ministrul Culturii, Daniel Barbu.
Șeful Poliției Române a arătat că s-a constituit un colectiv anume desemnat pentru anchetarea acestui caz și pentru a se lămuri modul în care s-au desfășurat evenimente.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că a fost identificat „autorul” incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă” Claudiu Crăciun.
„Știm și autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înțeleg că este un tânăr universitar”, a spus Barbu.
Potrivit ministrului, Crăciun este cel care „a invitat” oamenii să vină „acolo”. „Sigur, e puțin penibil că cineva care este universitar – sigur, universitar fără operă și probabil de aici a acumulat multe frustrări – a montat astfel de episoade, care îmi țin cuvântul și mă bucur că Victor Ponta, domnul prim-ministru, a avut aceeași impresie ca și mine, mie mi s-a părut că e o Sturmabteilung, adică o formațiune paramilitară, o formațiune de asalt”, a spus ministrul.
El a relatat că în urmă cu trei săptămâni un reprezentant al protestatarilor a fost invitat la Parlament de către „o comisie” și acesta a „a amenințat” că există formațiuni paramilitare care se constituie și care îi vor distruge pe politicieni și pe familiile acestora.
Duminică, vicepreședintele PDL Radu F. Alexandru a declarat, într-o conferință de presă, că formațiunea sa cere de urgență ministrului de Interne și SRI să verifice acuzațiile ministrului Culturii. De asemenea, Radu F. Alexandru a spus că PDL cere demiterea ministrului dacă acuzațiile se dovedesc neadevărate.
„PDL cere de urgență, ministrului de Interne și instituțiilor abilitate ale statului, în speță SRI, să declare public dacă există și cel mai slab indiciu privind existența unor reprezentanți ai unor asemenea formațiuni în rândul manifestanților. Dacă nu există asemenea probe, îi cerem premierului Victor Ponta demiterea de urgență a ministrului Daniel Barbu, pentru acte de instigare în fața unor oameni care și-au susținut un punct de vedere manifestând pașnic de atâta vreme”, a spus democrat-liberalul.
Radu F. Alexandru a menționat că recentele afirmații ale lui Barbu, care, potrivit democrat-liberalului, vorbește despre reprezentanți ai unor „formațiuni paramilitare și de asalt” în rândurile manifestănților împotriva proiectului Roșia Montană, sunt „nesusținute și neprobate”, și amintesc de declarațiile făcute în 1989 de Nicolae Ceaușescu.
Pe de altă parte, vicepreședintele PDL a subliniat că incidentul în care a fost implicat ministrul Culturii a fost unul „cu totul regretabil”.
Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecție și Pază (SPP), el precizând că s-a simțit „în pericol” în timpul incidentului petrecut în 17 octombrie, în Centrul Vechi al Capitalei.
Daniel Barbu a mai spus că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului. „Nu am depus nicio plângere nici eu, nici șoferul meu”, a spus ministrul Culturii.
Ministrul Daniel Barbu a participat, în 17 octombrie, la evenimentul „Cafeneaua critică”, de la ora 19.00, în Club A. Câteva zeci de manifestanți veniți la local au întrerupt dezbaterea, au desfășurat pancarte în jurul lui Barbu și au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede și l-au huiduit, întrebându-l „Câți bani ți-ai luat?” și cerându-i demisia.
Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul și au lipit pe mașină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta mașinii, ministrul reușind să plece datorită intervenției forțelor de ordine – polițiști și jandarmi, sosiți de urgență la fața locului.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul Culturii Daniel Barbu, joi seară, în Centrul Vechi al Capitalei.
Poliția Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificați cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.
Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliția Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul.
Premierul Victor Ponta a declarat că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, și sancționarea acestora contravențională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă și că, în lipsa unor măsuri, țara poate fi cuprinsă de anarhie.
Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.
Manifestanții cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană și să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activitățile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgență, acordul de mediu, Roșia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO și demisia premierului Victor Ponta și a celor patru inițiatori ai proiectului de lege: miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.