„Comisia de specialitate care a analizat contestațiile formulate de dl. Florentin Pandele și dl. Petre Tobă a constatat că acestea nu se susțin, prin urmare ambele au fost respinse. Conform procedurii, comisia juridică va lua act de această decizie și după ce va da avizul, raportul complet va ajunge la ministrul Educației. Asta înseamna că, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare Mircea Dumitru va semna cele două ordine de retragere a titlului de doctor obținute de Petre Tobă și Florentin Pandele” a declarat, pentru MEDIAFAX, Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Ministerului Educației.
Potrivit unor surse din Ministerul Educației, comisia de analiză a contestațiilor a descoperit că plângerea formulată de fostul ministru de interne, Petre Tobă, conține mai multe pasaje care fac referire la legislația în vigoare, fără a menționa sursa citată, deci, conform normelor academice, se consideră, de asemenea, plagiat.
La jumătatea lunii octombrie, Petre Tobă a depus plângere penală la Parchetul General împotriva membrilor Consiliului General al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul analizei doctoratului său, dar și a membrilor acesteia din urmă. Procurorii Parchetului General au început deja urmărirea penală în dosarul constituit, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu. Surse judiciare au precizat pentru agenția MEDIAFAX că Petre Tobă a fost chemat și audiat deja la sediului Parchetului General, în perioada următoare urmând să fie audiați și cei din Consiliul General și comisia tehnică.
Președintele Comisiei de Științe Juridice din CNATDCU, Dan Mircea Bob, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă va fi chemat la Parchet în dosarul deschis ca urmare a plângerii lui Petre Tobă, va face la rândul său sesizare pentru denunț calomnios pentru că „nu ajunge că a plagiat, mai face și plângeri”.
„Dacă este așa și voi fi citat, voi face plângere pentru denunț calomnios. Ce am făcut noi este perfect legal. Avem temei legal. Potrivit ordinului de ministru, președintele consiliului general poate numi orice comisie de lucru, în funcție de necesități. Este text expres care oferă bază perfect legală. Avem aici anexa 1 din Ordinul ministrului nr. 3482 din 2016. La capitolul 3 întâlnim atribuțiile și competențele CNATDCU, aveți art. 13 alin 1 unde se notează că președintele are următoarele atribuții: punctul e- președintele poate înființa comisii de lucru, pe durată determinată, care pot include membri CNATDCU sau experți externi. Pe baza acestui text s-a votat numirea unei comisii de lucru. Este o chestiune perfect legală. Plângerea este de-a dreptul fantezistă iar domnul Tobă dacă vrea să se joace cu focul, să se joace cu focul”, a declarat, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, Dan Mircea Bob, președintele Comisiei de Științe Juridice din CNATDCU.