Europarlamentarul Lazslo Tokes consideră „grave” și „neadevărate” acuzațiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susținând că afirmațiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”.
Într-un comunicat transmis, marți, MEDIAFAX, acesta a subliniat că în data de 27 iulie, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcțională și apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmațiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia și Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieșite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.
„Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (…) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor țări, inclusiv al maghiarilor din România”, a explicat Tokes.
El opinează că acest lucru ar fi posibil prin adaptarea la condițiile româno-maghiare a unui model experimentat și verificat, apreciat în mod unanim.
„«Unde dai și unde crapă» – zice românul. În decurs de câteva ore, Tirolul de Sud al zilelor noastre, la care m-am referit, a fost răstălmăcit aproape fără drept la replică sub forma protectoratelor lui Hitler și a protectoratelor fostelor imperii coloniale”, mai arată europarlamentarul.
Laszlo Tokes menționează că în intervenția sa a propus spre adaptare o realizare italiano-austriacă de excepție, cu valoare de model, care poate fi observată, studiată și verificată la fața locului de către oricine, și care – în caz de implementare – ar servi atât binele României, cât și cel al Ungariei.
El a respins modul în care afirmațiile sale au fost preluate – „că László TÅ‘kés vrea să rupă Transilvania de România, că vrea dictatul Ungariei, că vrea ca Transilvania să devină din pământ românesc protectorat al ungurilor”.
„Asistăm în aceste zile în România la o diversiune mediatică prelungită, pronunțat antimaghiară, fiindu-mi repartizat – fără voia mea – rolul de țap ispășitor. (…) Trebuie să constat un adevăr trist: jocul «cărții maghiare» în România continuă să fie tentantă, căci ea aduce foloase politice sigure fără nevoia vreunei investiții”, mai arată Laszlo Tokes în comunicat.
Referitor la declarațiile președintelui Traian Băsescu în ceea ce îl privește, Tokes susține că este cu totul imposibil ca cei din aparatul prezidențial să nu cunoască modelul Tirolului de Sud și să nu știe că nu are nimic în comun cu protectoratele lui Hitler sau cu protectoratele practicate în cazul fostelor colonii ori cu dictatul ungurilor.
„Este posibil să nu fi fost informat președintele statului? Este imposibil! Fără îndoială, cele spuse de mine la Tușnad au fost denaturate într-o manieră inimaginabilă, în mod conștient și premeditat. S-a căutat și s-a găsit un pretext pentru declanșarea unui nou episod antimaghiar, mie revenindu-mi rolul ingrat de țap ispășitor. Se știe că politică fără manipulare nu există. Dar aici avem de a face cu o denaturare crasă, de nepermis în secolul al XXI-lea, în special în cazul unui stat membru al Uniunii Europene”, a spus acesta.
Potrivit afirmațiilor sale, „ieșirile antimaghiare nefondate” ale președintelui nu sunt benefice reputației politice a șefului statului.
„Dar cu toate acestea Excelența Sa rămâne pentru mine acel președinte care mi-a acordat o înaltă distincție a statului român, dar mai ales, acel președinte care a avut clarviziunea de a enunța – în anul 2010 – următoarele fraze de la tribuna de la Tușnad: «Europa Centrală este o regiune care se consolidează, iar reconcilierea româno-maghiară este unul din pilonii acestei regiuni. În mod indiscutabil, ceea ce au reușit popoarele și politicienii celor două țări este cel mai mare succes al nostru în ultimii 20 ani. O reconciliere, care ne permite să privim viitorul cu încredere și care trebuie să fie baza evoluției relațiilor dintre cele două popoare, dintre majoritățile și minoritățile celor două state»”, a spus el.
Pe de altă parte, europarlamentarul și-a declarat convingerea că derapajul care s-a produs în relațiile româno-maghiare în ultimele două săptămâni este unul tranzitoriu, că valabilitatea acestui citat va obliga factorii responsabili să revină la cursul normal al lucrurilor, adică la continuarea construcției româno-maghiare, a parteneriatului strategic, acestea fiind interesul major al celor două popoare și al comunității maghiare din România.
La comunicatul de marți al lui Laszlo Tokes este atașat și răspunsul său la întrebările primite în data de 27 iulie, la Tușnad, traducerea fiind însă diferită de cea realizată la eveniment de către translatorii aduși de organizatori. Astfel, în anexa transmisă mați de Tokes nu apare termenul „protectorat”, ci acela de „stat-garant”: „…Solicit domnului prim-ministru Orbán Viktor și guvernului său să continue edificarea treptată a Sistemului de Conlucrare Națională (SCN). Totodată, rog să vă asumați rolul de stat-garant în relația dv. cu maghiarii din țările învecinate Ungariei, cu cei din Transilvania, precum a procedat și Austria în cazul provinciei Tirolul de Sud din Italia. Aici la Tușnad propun, totodată, ca noi cei din Transilvania să concepem un drapel al Transilvaniei, bineînțeles, invitându-i pe specialiști să fundamenteze o asemenea propunere. Avem steag secuiesc, să aibă deci și Transilvania propriul său steag, căci este o macroregiune demnă să aibă simbolul – adică, drapelul – său propriu. Vă invit să ne strângem sub acest drapel, să căutăm posibilitățile de cooperare în cauza regionalizării Transilvaniei, a dobândirii autonomiei Transilvaniei și a autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, în ceee ce privește dezideratul federalizării României – deci în scopul punerii în practică a acestor principii și obiective politice moderne. Așadar, să găsim calea conlucrării între noi și cu confrații noștri români”.
La Tabăra de la Băile Tușnad, traducerea discursurilor participanților a fost asigurată de patru translatori, aduși de organizatori de la Târgu Mureș, traducătorii fiind aceiași care participă de câțiva ani la evenimentul de la Tușnad.
Potrivit traducerii asigurate de interpreți la evenimentul din 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
„Trebuie să vedem ce preț plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban și Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare națională, în așa fel încât să oferiți protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, declara Laszlo Tokes, în prezența premierului Ungariei, conform traducerii de la eveniment. Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tușnad, unde s-a desfășurat Universitatea de Vară „Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ținutului Secuiesc.
În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita) că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.
„Am început din păcate de puțină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intențiile noastre nimic de genul celor nefericit susținute din păcate de un cetățean român care nu-și merită calitatea de cetățean român. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie pusă sub protectorat”, spunea Băsescu.
El adăuga că „probabil” va trebui analizat dacă un cetățean român poate avea un astfel de comportament.