Europarlamentarul Tokes Laszlo consideră că președintele Traian Băsescu este „politicianul cel mai cumpănit, cel mai echilibrat, din România”, dar adaugă că nu se „amăgește” în privința deciziei șefului statului vizând Ordinul „Steaua României” întrucât „nici el nu are scrupule”.
„Domnul președinte se află între ciocan și nicovală. Cu metode similare, împotriva statului de drept, aceiași actori politici care mi-au retras Ordinul au vrut să-l demită în vara anului trecut. El, dacă dorește să fie consecvent, ar trebui să apere statul de drept, legalitatea și să nu se facă complice la acest proces îndreptat împotriva valorilor europene și împotriva maghiarimii din România”, a declarat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Oradea, europarlamentarul Tokes Laszlo, citat de corespondentul MEDIAFAX.
„Eu cred că domnul președinte își dă seama cât poate câștiga prin susținerea antimaghiarismului și cât poate pierde prin susținerea antimaghiarismului. După părerea mea, el este politicianul cel mai cumpănit, cel mai echilibrat, din România. El poate să ia poziție împotriva acestei propuneri (a Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” – n.r.), dar nu mă amăgesc. Dacă interesele politice ale partidului său o să-i dicteze să-mi retragă distincția, o s-o facă, pentru că nici el nu are scrupule, în această privință cel puțin”, a completat Tokes.
Întrebat dacă s-a gândit să stingă conflictul creat în jurul său prin returnarea decorației, Tokes a spus că da, dar nu dorește să facă acest lucru pentru a nu ușura sarcina „Brigăzii Roșii” care a acționat, la comanda „premierului postcomunist Victor Ponta”, împotriva sa.
„Pacea cumpărată pe nedrept este o pace falsă. Cei care au provocat această tulburare sunt cei care trebuie să-și revizuiască actele și poziția lor. Eu m-am gândit (la returnarea distincției – n.r.), dar n-am vrut să ușurez treaba pentru care au fost folosiți”, a spus eurodeputatul.
De asemenea, întrebat dacă va ataca în justiție eventualul decret de retragere a Ordinului de către președintele Traian Băsescu, Tokes a răspuns afirmativ.
„Ne pregătim, cu domnul avocat Kincses Elod, să înaintăm recursul nostru la secția de contencios administrativ a Tribunalului București, pentru că pentru mine acesta este un lucru principial. Așa cum pentru mine a fost o mare cinste distincția, așa îmi apăr acum cinstea mea și a cauzei pe care o susțin”, a spus Tokes.
Președintele Traian Băsescu declara, miercuri seară, la B1Tv, că așteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distincției acordate lui Laszlo Tokes, menționând că nu dorește repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.
Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, așa cum recomandă Consiliul, Băsescu a răspuns că dorește să vadă motivarea și că procesul nu este unul simplu.
„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experiență. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceți aminte când am vrut să-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentație pentru asta, un raport. (…) După care Vadim Tudor a atacat în instanță acel document cu argumentele pentru ridicarea decorației și Administrația Prezidențială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanță a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanță în 9 ani de mandat”, spunea Băsescu.
Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis, miercuri, să propună președintelui Traian Băsescu retragerea distincției oferite europarlamentarului Laszlo Tokes, declara Ionel Haiduc, președintele Academiei Române.
Decizia a fost luată cu cinci voturi „pentru” și o abținere. Haiduc a precizat că decizia finală aparține președintelui.
Anterior, Tokes a părăsit ședința Consiliului în semn de protest față de refuzul membrilor de a-i permite să fie apărat de un avocat.
Inițiativa de retragere a distincției acordate lui Laszlo Tokes reprezintă o acțiune „extrem de preocupantă”, un gest de umilire a comunității etnicilor maghiari din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomia maghiarilor, apreciază Ministerul ungar de Externe.