Tokes,reclamat de Noua Dreaptă la Parchetul ICCJ pentru afirmația vizând protectoratul Transilvaniei

Publicat: 05 12. 2013, 19:33
Actualizat: 27 03. 2019, 01:39

Europarlamentarul Laszlo Tokes a fost reclamat de Noua Dreaptă pentru declarațiile din vară, când i-a cerut premierului Viktor Orban un sistem de cooperare prin care să ofere „protectorat” Transilvaniei, el fiind citat pentru joi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

László TÅ‘kés a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a fost citat, pentru aceeași zi, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a fi audiat ca făptuitor, într-un dosar în care este cercetat pentru trădare, în urma unei reclamații formulate de Asociația Noua Dreaptă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am primit citația pe 3 decembrie, într-un dosar care a fost inițiat în septembrie și despre care nu știu nimic. Am aflat că s-a depus o plângere de către Asociația Noua Dreaptă, pentru trădare. Mai multe nu știu”, a spus TÅ‘kés.

Acesta a adăugat că a solicitat, prin avocat, procurorilor, să stabilească un nou termen pentru audierea sa.

„Avocatul meu a transmis, prin fax, o cerere pentru amânare și așteptăm să primim răspuns”, a afirmat europarlamentarul.

TÅ‘kés a mai declarat că acesta nu este primul dosar în care este acuzat de trădare. „Am avut vreo cinci dosare pentru trădare, în ultimii ani, însă în toate s-a dispus neînceperea urmăririi penale”, a spus László TÅ‘kés.

Președintele Asociației Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva lui László TÅ‘kés „pentru săvârșirea infracțiunii de trădare, după declarațiile acestuia făcute în vară, în prezența premierului Ungariei, Viktor Orban, în care a cerut protectoratul Ungariei pentru Transilvania”.

„Mi s-a părut că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de trădare. Așteptăm să fim informați despre mersul cercetărilor în acest dosar. TÅ‘kés trebuie să dea socoteală față de declarațiile făcute”, a spus Ionescu.

În 27 iulie, europarlamentarul László TÅ‘kés i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

Pe de altă parte, europarlamentarul a apreciat drept „grave” și „neadevărate” acuzațiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susținând că afirmațiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”. El a susținut că în data de 27 iulie, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcțională și apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmațiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia și Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieșite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

„Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (…) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor țări, inclusiv al maghiarilor din România”, a explicat Tokes.

În noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis să propună președintelui Traian Băsescu retragerea distincției oferite europarlamentarului Laszlo Tokes, iar șeful statului a afirmat că așteaptă raportului Consiliul înainte de a decide retragerea sau nu a distincției, menționând că nu dorește repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experiență. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceți aminte când am vrut să-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentație pentru asta, un raport. (…) După care Vadim Tudor a atacat în instanță acel document cu argumentele pentru ridicarea decorației și Administrația Prezidențială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanță a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanță în 9 ani de mandat”, afirma Băsescu.

După ședința Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” la care s-a propus să i se retragă distincția, europarlamentarul Tokes Laszlo a afirmat că i se pare necesar să repete solicitarea ca Ungaria să fie „un stat garant” pentru comunitatea maghiară, alături de Uniunea Europeană.

Președintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluție. Conferirea decorației a fost motivată, potrivit decretului semnat de șeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.