Toma Caragiu ar fi presimțit că urmează să MOARĂ: „Mi-a prezis cineva că…” / Greșeala care i-a adus sfârșitul

Publicat: 04 03. 2024, 16:11
Actualizat: 04 03. 2024, 16:15
Toma Caragiu / Sursa foto: captură video YouTube

Luni, 4 martie, se împlinesc 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, în urma căruia au murit peste 1500 de persoane, printre care și mari artiști, precum Toma Caragiu.

Regretatul actor ar fi presimțit că urmează să moară. Cel puțin asta reiese dintr-o discuție pe care Toma Caragiu a purtat-o cu Florian Pitiș.

„Ultimul său spectacol a avut loc pe 2 martie 1977. Este vorba de piesa «Lungul drum al zilei către noapte». În pauză, a vorbit la telefon cu Maxim Crişan, directorul adjunct de la «Bulandra», care-i spunea ceva de un turneu în America. «Eu, cu avionul? Nu, lasă că-mi aranjez cu vaporul. Mi-a prezis cineva că o să mor într-o prăbuşire». In actul IV, mi-am dat seama că e foarte, foarte obosit. A vrut să-şi aprindă o ţigară, deşi rolul nu prevedea asta. L-am împiedicat s-o facă, trăgându-l de mână, cu vorbele: «Tată, nu face asta!». După spectacol, m-a alergat prin tot teatrul, spunându-mi: «De ce mi-ai făcut asta? Vrei să mor acum?»“, se arată pe blogul ripvip.wordpress.com, citat de Adevărul.

Greșeala care i-a adus moartea lui Toma Caragiu

Toma Caragiu ar fi comis o eroare care i-a adus sfârșitul. În momentul în care a început cutremurul de 7,2 grade pe scara Richter, din 4 martie 1977, marele artist se afla împreună cu actorul și regizorul Alexandru Bocăneţ în blocul Colonadelor.

Cei doi sărbătoriseră finalizarea filmului „Gloria nu cântă”, film care îl avea drept personaj principal pe Caragiu. Musafirul său, Alexandru Bocăneţ, era pe picior de plecare, iar Toma Caragiu îl conducea. Când clădirea a început să se miște, cei doi ar fi fugit pe scări – primele care s-au surpat.

„Blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3”

„Mi-am dat seama că era în casă, iar blocul lui ştiam că se prăbuşise. Am fugit acolo. Toma stătea la etajul 2, iar blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3. Acolo am găsit câinele lui, un câine frumos, care era în casă, dar Toma nu era. Pe masă se aflau 4 pahare de whisky şi apă minerală, deci au fost patru persoane. Uşa spre casa scărilor era blocată. Am pus urechea acolo şi am auzit gemete. Am strigat dupa el, dar nu am primit niciun răspuns. A durat 6 zile si 6 nopti până a fost dezgropat. De acolo au fost scoase, se pare, 120 de cadavre.

Toma a fost găsit căzut pe spate. Îmi aduc aminte că l-am văzut, cu ochelarii căzuţi pe lângă el, ochelari la care ținea foarte mult, primiți de la Liviu Ciulei. Peste el, îmbrăţişaţi de altfel, era regizorul care venise în vizită la el, Alexandru Bocăneţ, da… Probabil s-au luat în braţe în disperare şi au murit aşa, împreună. Dacă Bocăneţ avea chipul întreg, Toma era desfigurat complet, avea chipul schimonosit”, a povestit, referitor la acest episodIon Caramitru.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce au învățat românii, la 47 de ani de la cutremurul din 1977: Doar 20% din locuințe sunt asigurate în caz de dezastru

Cum arată nepoata lui Toma Caragiu, cea care a jucat în capodopera românească „Nea Mărin Miliardar”. A lăsat actoria pentru o viață de succes în SUA