Tomac se teme că Ciorbea ar putea bloca contestarea la CCR a OUG privind pragul de validare a referendumului
„Pe 14 mai, se termină mandatul rușinos al lui Victor Ciorbea ca Avocat al Poporului. În ultimii cinci ani, acest om s-a umplut de atâta rușine încât orice ar face, nu se va mai reabilita niciodată. Prin tăcerea, pasivitatea și obediența sa față de Liviu Dragnea, în schimbul firimiturilor căzute de la masa acestuia de la Scroviștea, Ciorbea a permis asaltul PSD – ALDE asupra instituțiilor statului prin tot soiul de Ordonanțe de Urgență pe care le analizează și acum, neluând niciodată o decizie. A întinat cu prezența sa aceasta instituție, transformându-se într-un veritabil Avocat Roșu al Infractorilor. În loc să își îndeplinească atribuțiile legale, Ciorbea a stat mai mult prin concendii, permițând ca, în timpul mandatului său, Jandarmeria să reprime violent o manifestație pașnică de protest în Piața Victoriei, iar el nici până acum nu a avut vreo reacție”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.
Liderul PMP atrage atenția că dacă mandatul lui Victor Ciorbea ca Avocat al Poporului expiră, nu va exista un înlocuitor interimar, iar delegarea responsabilității instituționale „se poate face greu”.
„Acum, la sfârșit, când nici măcar Dragnea nu s-a decis dacă îi prelungește mandatul acestui lacheu, este pe punctul de a mai da o lovitură. După propriile declarații, Avocatul Poporului este «o autoritate publică unipersonală». Dacă mandatul lui Ciorbea expiră, nu există instituția interimatului, la fel cum delegarea responsabilității se poate face greu. Ultima lovitură a acestei slugi ar putea fi crearea imposibilității contestării la CCR a Ordonanței de Urgență pe care se pregătește să o dea Dăncilă pentru a crește artificial pragul în cazul referendumului pe Justiție declanșat de șeful statului”, a transmis politicianul.
„Ca observație generală, Dragnea a ajuns în postura să-și aleagă propriul complet de judecată la ÎCCJ, să stăpânească CSM, să numească procurori (DIICOT, PG și DNA), judecători (la CCR chiar astăzi) și chiar și Avocatul Poporului. Iată de ce trebuie oprit la vot pe 26 mai. Alegeți PMP, locul 8 pe buletinele de vot. Uniți în Europa!”, conchide mesajul lui Eugen Tomac.
Anterior, premierul Viorica Dăncilă a declarat că în ședința de miercuri Guvernul va emite o Ordonanță de Urgență (OUG) care vizează legislația electorală, în contextul în care Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat unele modificări în acest sens pentru referendumul din 26 mai și alegerile europrlamentare.
AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislației electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare și referendumul pe Justiție din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opțiunile valide ale alegătorilor înscriși în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.
Astfel, alineatele (2) și (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: „(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși în Registrul electoral la data votării”.
Legislația electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opțiunile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente.
„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”, conform Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.