Prima pagină » Știri » Toni Greblă, președinte Autoritatea Electorală Permanentă:”Vom stabili detaliile tehnice cu privire la organizarea referendumului”

Toni Greblă, președinte Autoritatea Electorală Permanentă:”Vom stabili detaliile tehnice cu privire la organizarea referendumului”

Toni Greblă, președinte Autoritatea Electorală Permanentă:

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că reprezentanţii instituţiilor angrenate vor avea o întâlnire joi pentru a stabili detaliile tehnice cu privire la organizarea referendumului local în Capitală. Acesta a menționat că Biroul Electoral Central urmează să se pronunțe și asupra „unor aspecte de ordin tehnic şi juridic”.

„Am semnalat nişte dificultăţi. Legea (privind reglementarea referendumului – n.r.) nu a intrat în vigoare. Ea intră în vigoare la 3 zile de la publicare în Monitorul Oficial, deci, va intra vineri în vigoare. O să avem mâine o întâlnire cu principalele instituţii angrenate, de la primarii de sector până la Primăria Capitalei, STS, INS, Ministerul de Interne pentru a stabili detaliile tehnice cu privire la organizarea referendumului.

Vor fi discutate în şedinţa de mâine şi, probabil, Biroul Electoral Central se va pronunţa asupra unor aspecte de ordin tehnic, juridic”, a precizat Toni Greblă pentru AGERPRES.

În urmă cu două săptămâni, Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, în același timp cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Zece zile mai târziu, șeful AEP a precizat că există „dificultăţi organizatorice şi juridice” în desfăşurarea referendumului local din Capitală simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 24 noiembrie.

„Atrag atenţia asupra faptului că există dificultăţi organizatorice şi juridice în ceea ce priveşte organizarea acestui referendum la data de 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidenţiale. Hotărârea de Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost adoptată pe data de 24 octombrie. Temeiul de drept invocat de Consiliul General pentru organizarea acestui referendum a fost Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumurilor.

Ulterior, Consiliul General, prin vocea primarului general, a solicitat ca referendumul să se desfăşoare în acelaşi secţii de votare în care se vor desfăşura alegerile pentru preşedintele României. Pe Legea 3/2000, care a fost invocată la convocarea Consiliului General, nu există o prevedere care să poată să facă posibilă desfăşurarea unui referendum local în aceeaşi zi şi cu aceeaşi infrastructură electorală cu alegerile prezidenţiale. Probabil, simţind această imposibilitate juridică, a fost modificată legea în Parlament (…) să poată să permită organizarea unui referendum local concomitent cu alegerile prezidenţiale. Atrag, însă, atenţia că această lege nu este intrată în vigoare”, a declarat Toni Greblă în cadrul unei conferințe de presă.

În 5 noiembrie, legea potrivit căreia alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, în aceeaşi zi fiind şi publicată în Monitorul Oficial.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis a semnat decretul privind votul la REFERENDUM în același timp cu primul tur la prezidențiale

Șeful AEP, Toni GREBLĂ: Există dificultăţi organizatorice şi juridice privind desfăşurarea referendumului din Capitală odată cu prezidenţialele

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele