TOP 5 ȘTIRI. Cele mai importante știri de marți, 10 decembrie
Știri de interes public sau știri care au stârnit interesul publicului: la finalul fiecărei zile, editorii gândul vă propun TOP 5 ȘTIRI, o oglindă a știrilor de peste zi.
1. Marți a fost ziua marilor știri din Parlament, cea care a stârnit cele mai mari îngrijorări a fost „SUPERIMUNITATEA ÎN FAȚA DNA”. Mai exact, deputații au adoptat azi în plen un amendament prin care parlamentarii primesc imunitate față de anchetele procurorilor DNA. Codul Penal a fost modificat în așa fel încât un parlamentar care a comis infracțiuni de serviciu, precum abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită, traficul de influență, nu va mai fi anchetat de DNA. Mutarea deputaților a provocat critici dure atât din partea CSM, cât și a DNA sau a președinției, Traian Băsescu spunând că va respinge legea. Practic, marea problemă pe care o pune această modificare a Codului Penal în vigoare este că ea va avea efect și asupra dosarelor de corupție aflate pe rolul instanțelor, iar funcționarii publici care sunt acum în închisoare ar putea fi eliberați.
Citește aici proiectul de lege aprobat de Comisia Juridică
2. După ce a trecut într-o ședință-fulger în miez de noapte de comisiile pentru industrii și administrație ale Camerei Deputaților, noua lege a minelor, care rezolva problema Roșia Montană, a fost respinsă astăzi de deputați, neîntrunind numărul necesar de voturi adoptării. În condițiile în care era nevoie de 204 voturi, actul normativ a întrunit doar 160 de voturi. 105 deputați au votat împotrivă, iar 22 s-au abținut. Totul s-a întâmplat în condițiile în care în sala erau 205 deputați ai PSD, PNL și PC ceea ce ar fi asigurat numărul de voturi necesar. Parlamentarii USL care au votat împotriva legii-paravan pentru Roșia Montană, AICI, iar câteva dintre motivele pentru care supermajoritatea social-liberală și-a doborât propriul proiect de lege, AICI.
gândul a prezentat luni seară în exclusivitate legea
3. Legea amnistiei și grațierii, actul normativ inițiat de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun care prevede amnistierea infracțiunilor pentru care pedepsele cu închisoarea sunt de până la șapte ani, iar grațierea se aplică pedepselor până la șase ani, a fost scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Decizia a venit după ce deputații au adoptat pe articole amendamentele din raportul întocmit pe șest aseară de Comisia Juridică. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat pentru gândul că nu susține acest proiect de lege, iar președintele PNL, Crin Antonescu, a amenințat că liberalii vor vota împotriva legii amnistiei și grațierii, iar dacă votul va fi secret vor ieși din sală.
gândul a prezentat în exclusivitate raportul Comisiei Juridice
4. Raportul de activitate al TVR a fost respins marți de Parlament și, prin urmare, toată conducerea Televiziunii Publice a fost demisă în bloc. Votul din Parlament a venit la câteva ore după ce șeful TVR, Claudiu Săftoiu, și-a anunțat demisia de la conducerea instituției. gândul a scris luni seară că USL intenționa respingerea raportului de activitate al TVR. Decizia a fost convenită ieri în cadrul unei întâlniri dintre Crin Antonescu și Victor Ponta. Numele lui Rareș Bogdan și Niels Schnecker sunt printre cele vehiculate pentru preluarea conducerii Societății Române de Televiziune (SRTv). Contactat de gândul, Rareș Bogdan a declarat, însă, că, deocamdată, nu este nimic sigur, alături de el fiind propuse și alte persoane. „Sunt mai multe nume vehiculate, nu doar al meu sau al lui Niels Schnecker. Spre exemplu, cel al doamnei Lucia Hossu-Longin și cel al lui Ion Ioniță”, a explicat acesta.
5. Proiectul care ar introduce în România prima lege a lobby-ului a fost retrimis, marți, de plen spre analiză Comisiei Juridice, până la 1 februarie. gândul a prezentat luni seară planul legii lobby-ului, care stabilește condițiile desfășurării activităților de lobby, făcând distincție între aceste activități și cele care intră în sfera traficului de influență. Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, azi, pentru gândul că Legea lobby-ului este binevenită. „O astfel de reglementare juridică va scoate activitatea de lobby din sfera traficului de influență și nu va mai lasă loc de interpretări”, a spus fostul lider social-democrat. El a fost de părere că lobby-ul, reglementat juridic, devine o activitate benefică.
ȘTIRI – ULTIMELE ȘTIRI și ȘTIRI DE ULTIMĂ ORĂ, pe GÂNDUL.INFO