Topul județelor cu cei mai mulți beneficiari de venit minim garantat. Câte familii din România trăiesc din ajutorul social lunar

Topul județelor cu cei mai mulți beneficiari de venit minim garantat. Câte familii din România trăiesc din ajutorul social lunar
Publicat: 03/08/2015, 19:47

Venitul minim garantat (VMG) se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferență între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Numărul mediu lunar de familii beneficiare a crescut de la 241.682 în trimestrul I al anului trecut la 255.213 în trimestrul I 2015, cu 13.531 de familii, adică o creștere de 5,6 la sută.

În acest context, suma plătită în primele trei luni ale acestui an, de 174.895.478 lei, a fost mai mare cu 9.914.588 lei, adică în creștere cu șase la sută.

Județele cu cele mai multe familii beneficiare de VMG, adică peste 8.000, au fost: Mureș, Olt, Argeș, Iași, Dâmbovița, Bacău, Vaslui, Teleorman, Galați, Buzău și Dolj.

„Suma plătită corespunzătoare contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele din familiile beneficiare de venit minim garantat în trimestrul I 2015 a fost de 9.726.613 lei, cu 756.435 lei (8,4 la sută) mai mare decât în anul anterior”, se arată în raportul întocmit de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

În document se mai arată că 31.495 de familii care au primit VMG au beneficiat și de plata asigurării obligatorii a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren, inundațiilor, fiind alocată suma de 2.198.061 lei în primele trei luni ale acestui an.

„Astfel, suma plătită din bugetul MMFPSPV pentru întreg programul de acordare a venitului minim garantat (ajutorul social, contribuții pentru asigurările de sănătate și asigurarea obligatorie a locuințelor) a fost de 186.820.152 lei, mai mare cu 12.592.155 lei (7,2 la sută) decât în trimestrul I 2014”, rezultă din documentul menționat.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede și posibilitatea de acordare a unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de necesitate din cauza calamităților naturale, incendiilor și accidentelor, precum și pentru alte situații deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la excluziune socială.

Din totalul resurselor gestionate de MMFPSPV pentru beneficii de asistență socială, cea mai mare parte a resurselor a fost direcționată către alocația de stat pentru copii, respectiv 30,1 la sută, în plată fiind 3.728.938 de copii. Indemnizațiile acordate persoanelor cu handicap au avut o pondere de 28 la sută în totalul beneficiilor de asistență socială, în plată fiind aproximativ 704.000 persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu. De asemenea, 19,1 la sută din total cheltuieli cu beneficii sociale au fost alocate pentru indemnizațiile pentru creșterea copilului, contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente persoanelor beneficiare de această indemnizație, precum și indemnizațiilor și sprijinului pentru creșterea copilului acordate persoanelor cu handicap, de acest program beneficiind 146.795 de familii.

„În total, beneficiile de asistență socială bazate pe testarea mijloacelor de trai (programele de acordare a ajutorului social pentru asigurarea venitului minim garantat, ajutoare pentru încălzirea locuinței și alocațiile de susținere a familiei), respectiv adresate categoriilor de populație cu riscul cel mai mare de sărăcie și excluziune socială, au reprezentat 16,7 la sută din sumele cheltuite cu beneficiile de asistență socială”, se arată în documentul elaborat de MMFPSPV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Putem să moștenim cu adevărat traumele strămoșilor?
×