TOPUL mondial al corupției. Pe ce loc se află România
Transparency International a lansat, miercuri, cea de-a douăzecea ediție a Indicelui de Percepție a Corupției (IPC) – un indice global agregat incluzând până la 12 surse diferite, care captează percepția oamenilor de afaceri și a experților de țară cu privire la nivelul de corupție din sectorul public.
Punctajele acordate țărilor reflectă gradul perceput de corupție: 100 de puncte înseamnă deloc corupt, iar 0 puncte foarte corupt.
Pe primele locuri în clasament se află Danemarca (91 de puncte), Finlanda (90 de puncte), Suedia (89 de puncte), Noua Zeelandă (88 de puncte) și Olanda (87 de puncte), iar pe ultimele Sudan (12 puncte), Afghanistan (11 puncte), Coreea de Nord și Somalia (câte 8 puncte).
România, ca și Grecia, a obținut un scor pe 46 de puncte, raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte.
În 2014 România obținea numai 43 de puncte și se clasa abia pe locul 69 între statele lumii, pentru ca anul acesta să existe o urcare în clasament de nouă locuri. În 2015 este pentru prima dată în ultimii ani când indicele pentru România se înscrie într-o tendință ascendentă, arată Transparency International.
România rămâne în urma unor țări ca Rwanda, Namibia, Arabia Saudită, Malaysia, Cuba și Ghana, dar s-a clasat înaintea Italiei (44 de puncte), Turciei (42 de puncte), Bulgariei (41 de puncte), Serbiei (40 de puncte) și Albaniei (36 de puncte). Republica Moldova a obținut un scor de 33 de puncte, Ucraina – 27 de puncte, iar Rusia – 29 de puncte.
În România, IPC a fost calculat pentru prima data în anul 1997, pentru ca în anul 2012 să fie inclus în Strategia Națională Anticorupție ca indicator de performanță al acesteia.