Prima pagină » Știri » Torționarul Vișinescu, către judecătoare: „Toți sunt împotriva mea. De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu”

Torționarul Vișinescu, către judecătoare: „Toți sunt împotriva mea. De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu”

Torționarul Vișinescu, către judecătoare: „Toți sunt împotriva mea. De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu
Fostul comandant al închisorii Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu a intrat, miercuri, într-un dialog cu judecătorul dosarului său și a întrebat de ce la proces nu este audiat și un reprezentant al Direcției Penitenciarelor, în condițiile în care el a urmat ordinele șefilor acestei instituții.

Alexandru Vișinescu a fost întrebat de judecătoarea Carmen Veronica Găina dacă este de acord să dea o declarație în dosarul în care este judecat pentru infracțiuni contra umanității, cu precizarea că orice spune poate fi folosit împotriva lui, potrivit legii.

Vișinescu a răspuns că nu este apt pentru asta la termenul de miercuri, din cauza stării de sănătate, însă, de principiu, este de acord să dea o declarație. Cu aceeași ocazie, el a ținut să o întrebe pe judecătoare de ce în sală sunt doar persoane care dau declarații împotriva lui și niciuna dintre cele solicitate de el, respectivi martori sau reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

În acest context, între Vișinescu și judecătoare a început un dialog, în care magistratul a încercat mai întâi să explice că ANP este parte în cauză, însă reprezentanții instituției nu pot fi obligați să se prezinte la proces.

În replică, Alexandru Vișinescu a insistat să arate că la proces sunt prezente doar persoane „contra” lui. „Toți sunt împotriva mea. Niciunul nu e cu mine. De ce nu chemați pe nimeni în favoarea mea? Chemați-l pe Nicu Dumitriu”, i-a cerut, pe ton ridicat, Vișinescu judecătorului.

La momentul solicitării lui Vișinescu, grefierul de ședință a anunțat-o pe judecătoare că la dosarul cauzei s-a întors, de la ofițerul delegat, mandatul de aducere emis pe numele martorului Nicu Dumitriu, cu mențiunea „imposibilitate de efectuare”. Magistratul a dat citire acestui document și a arătat că martorul solicitat cu insistență de Vișinescu a fost găsit, dar se deplasează cu mare greutate, fiind și sub tratament medical intensiv. Astfel, ofițerul care trebuia să-l aducă pe Nicu Dumitriu a constatat că nu poate executa mandatul emis de judecător.

Alexandru Vișinescu a insistat în continuare, pe ton ridicat, să fie adus la proces Nicu Dumitriu, gardian căruia el i-a fost comandant și care ar fi fost pe tură în noaptea în care a murit Ion Mihalache.

„Este gardianul care a fost pe tură în noaptea în care a murit Mihalache. Ar spulbera… De ce nu-l aduceți? El a fost acolo, o să vedeți că n-am împuns pe nimeni cu cuțitul”, a spus Vișinescu, referindu-se la o declarație făcută de un martor la termenul anterior, potrivit căreia comandantul penitenciarului ar fi înfipt o baionetă în inima fostului ministru Ion Mihalache, pentru a se asigura că acesta a murit.

Judecătorul i-a explicat lui Vișinescu, citind din același proces verbal al mandatului de aducere, că Dumitriu ar fi dat și o foarte scurtă declarație polițistului, în care arăta că nu știe nimic despre acuzațiile ce i se aduc lui Vișinescu.

În continuare, Vișinescu i-a spus judecătorului că „toată arhiva Râmnicului e la penitenciar, la Jilava, în depozit, se poate vedea tot acolo”.

„Nu văd pe nimeni de la Direcția Penitenciarelor, să vină cineva și de la ei. De ce nu vine? Din ordinul lor am făcut, nu de capul meu”, a încheiat el.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au trimis în judecată pe Alexandru Vișinescu pentru infracțiuni contra umanității, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vișinescu a început în 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Citește și