Prima pagină » Știri » Toshiba iese oficial de pe piața laptopurilor, după 35 de ani de activitate. Divizia, achiziționată de cei de la Sharp

Toshiba iese oficial de pe piața laptopurilor, după 35 de ani de activitate. Divizia, achiziționată de cei de la Sharp

Toshiba iese oficial de pe piața laptopurilor, după 35 de ani de activitate. Divizia, achiziționată de cei de la Sharp
Toshiba iese oficial de pe piața laptopurilor, după 35 de ani de activitate. Divizia, achiziționată de cei de la Sharp / Foto: Wikipedia

Toshiba a produs laptopuri timp de 35 de ani, dar iată că a venit momentul să părăsească această piață competitivă.

Toshiba a produs primul laptop în 1985, Modelul T1100 fiind vândut la acea vreme pentru circa 2.000 de dolari, scrie Mediafax.

Între 1990 și 2000, Toshiba a fost printre cei mai mari producători de calculatoare din lume, dar pe măsură ce piața s-a aglomerat, popularitatea brandului a scăzut drastic.

Toshiba, cumpărat de către Sharp

În 2018, Toshiba a vândut pachetul majoritar, 80,1% din acțiuni, către gigantul Sharp, contra sumei de doar 36 milioane de dolari.

Sharp a preluat divizia de laptopuri și a redenumit-o Dynabook. În iunie, Sharp a cumpărat și restul de 19,9% din acțiuni.

Procedura de achiziție a diviziei de laptopuri Toshiba de către Sharp s-a finalizat în august.

2015: Șeful Toshiba a demisionat în urma unui scandal apărut după ce s-a aflat că gigantul japonez a supraestimat profitul operațional din perioada 2008-2014

Toshiba a supraestimat profitul operațional în perioada 2008-2014 cu 151,8 miliarde yeni (1,22 miliarde dolari), prin țintele nerealiste impuse de conducere care au dus la falsificarea datelor, potrivit unui raport al unei comisii independente în urma căruia directorul general a demisionat.

Trei directori generali consecutivi au alimentat prin politicile lor falsuri contabile de peste 1 miliard de dolari, potrivit raportului unei comisii independente angajată de companie în care se arată că lipsa controlului și managementul centralizat nu au lăsat managerilor altă soluție decât să falsifice datele, relatează MarketWatch.

Comisia, condusă de un fost procuror din Japonia și care a beneficiat de sprijinul a zeci de juriști și contabili, a revizuit rapoartele financiare din perioada 2008-2014. Potrivit comisiei, Toshiba a supraevaluat profitul operațional cu 151,8 miliarde de yeni (1,22 miliarde dolari).

Controalele interne ale Toshiba au descoperit că profitul operațional trebuie redus cu alte 4,4 miliarde de yeni.„A existat o cultură corporatistă la Toshiba în care a fost imposibil să acționezi împotriva intențiilor superiorilor. Toshiba ar fi trebuit să fie un model pentru alte companii. În schimb, au avut loc practici contabile incorecte, în care au fost implicate sume foarte mari de bani. Acest fapt este o surpriză și o trădare față de acționari”, se arată în raport.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și