Testele vor fi efectuate pentru fiecare acțiune declarată a fiecărui produs. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, trei acțiuni diferite – bactericid, sporicid și virulicid -, atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte trei buletine de analiză a eficacității, unul pentru fiecare acțiune, la Comisia Națională pentru Produse Biocide.
De asemenea, Ministerul Sănătății a publicat o serie de măsuri noi de avizare a produselor biocide la intrarea pe piață. Astfel, la intrarea pe piață a unui produs biocid nou încadrat în categoriile TP1 și TP2, producătorul sau distribuitorul trebuie să prezinte, odată cu dosarul de avizare, rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate diferite, pentru fiecare acțiune declarată a respectivului dezinfectant.
Mai mult, Ministerul precizează că pentru toate produsele biocide din categoriile TP1 și TP2 existente pe piață, producătorii și distribuitorii au obligația de a prezenta la fiecare trei ani de zile două rapoarte de eficacitate realizate tot în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acțiune declarată a produsului. Dacă un produs biocid are, de exemplu, cinci acțiuni diferite (bactericid, mycobactericid, fungicid, sporicid și virulicid), producătorul sau distribuitorul trebuie să prezinte zece buletine de analiză, două pentru fiecare acțiune, la Comisia Națională pentru Produse Biocide la fiecare trei ani de zile.
Ministerul Sănătății producătorul sau distribuitorul va pierde avizul de punere pe piață a unui produs biocid dacă se va constata o modificare cantitativă sau calitativă a substanței active și a altor ingrediente din dezinfectant. O altă situație este aceea în care nu sunt respectate termenele de testare la 3 luni și la 3 ani sau încălcarea prevederilor din Regulamentul Uniunii Europene privind produsele biocide. Articolul respectiv reglementează autorizarea produselor biocide la nivel european din punct de vedere al substanțelor active permise și al furnizorilor de substanțe.